Kinezi poskupeli „prljavo“ gvožđe: Cena rude probila nivo od 150 dolara

08.02.2022

08:18

0

Cena rude gvožđa je premašila nivo od 150 dolara po toni, pošto je Kina pomerila ekološki rok gigantskoj domaćoj industriji čelika

Kinezi poskupeli „prljavo“ gvožđe: Cena rude probila nivo od 150 dolara
Copyright Profimedia

Kineske čeličane, veliki izvori emisije zagađenja i efekata staklene bašte, tek za pet godina moraju da počnu sa smanjenjem emisije ugljenika, jer Peking daje prioritet ekonomskom rastu.

Emisije ugljenika iz kineskog ogromnog i visoko zagađujućeg sektora čelika trebalo bi da dostignu vrhunac 2030, dok je raniji rok bio 2025. godine, navodi se u saopštenju vlade objavljenom u ponedeljak, izveštava "Blumberg".

To je, prema oceni njujorške agencije, signal da vlasti ponovo kalibriraju klimatsku strategiju u svetlu prošlogodišnjih skokova cena sirovina, i da pripremaju snažnije podsticaje privrednim sektorima koji su ugljenično intenzivniji.

Borba sa usporenjem

Investitori odmeravaju kolike će podsticaje vlasti obezbediti za stabilizaciju kineske ekonomije koja je počela da usporava. Veća građevinska aktivnost po pravilu podrazumeva veću proizvodnju čelika, što zauzvrat jača potražnju za rudom gvožđa, a to znači i veću emisiju gasova sa efektom staklene bašte, dodaje se u tekstu.

Proizvodnja čelika učestvuje sa oko 15 posto u kineskoj emisiji ugljenika.

Ruda gvožđa, koja je sirovina za proizvodnju čelika, oporavila se nakon pada u novembru ispod 100 dolara po toni, usled očekivanog stabilnijeg rasta u 2022.

Peking je već preduzeo niz mera, uključujući smanjenje kamatnih stopa i ubrzanje infrastrukturnih projekata, kako bi stabilizovao ekonomiju koju je uzdrmao kolaps vodećih kompanija na tržištu nekretnina i novi talasi pandemije.

Odlaganje roka za realizaciju klimatskih ciljeva u industriji čelika poklapa se sa nedavnom retorikom Pekinga o uravnoteženju zelenih ciljeva sa drugim ekonomskim ciljevima.
Predsednik Si Đinping je rekao prošlog meseca da klimatski ciljevi ne bi trebalo da ugroze isporuke proizvoda koji „obezbeđuju normalan život stanovništva“, navodi "Blumberg".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike