Cene nafte i gasa će tek eksplodirati: Šta će svet i Srbija ako stane isporuka iz Rusije?

02.03.2022

19:20

0

Za razliku od ostale robe, ruski nafta i gas nisu pod sankcijama Zapada. Šta ako se one uvedu ili Rusi odluče da uzvrate kontrasankcijama?

Cene nafte i gasa će tek eksplodirati: Šta će svet i Srbija ako stane isporuka iz Rusije?
nafta gas - Copyright Profimedia Pixabay

Ukoliko se uvedu pune sankcije na rusku naftu i gas, crno zlato će brzo otići na 120 dolara za barel, a gas uveliko preko 2.000 dolara, procenjuju svetski energetski analitičari. Da li je moguće svet ostaviti bez energenata iz Rusije i šta bi to značilo u Srbiji, za 24sedam govore srpski eksperti Vojislav Vuletić i Goran Radosavljević.

- Ovo je jedna luda situacija, a lude stvari se dešavaju kada ljudi odluče da ratuju. Ratna je sitaucija u Evropi i ne možemo da se pravimo da to ne vidimo. Iako formalnih sankcija na energetiku još nema, cene su počele nenormalno da skaču i sada više niko ne zna gde je granica do koje gas može da ode. Manjak je gasa na svetskom, odnosno evropskom tržištu, a sada još imamo i ratnu situaciju, pa cena mora da ide gore. I to ne samo gasa, nego i nafte, struje, pa onda i svega drugog – kaže za 24sedam Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije (GASAS).

On ističe da su evropske rezerve gasa na minimumu i da ne mogu da se odreknu ruskog gasa ni kada bi hteli.

Bez Rusa ne mogu "ni za 10 godina“

- Austrijske rezerve - a oni imaju najveća skladišta u Evropi - na dvadesetak su odsto, a kako li je tek kod onih koji i nemaju rezerve ustrojene onako kako bi trebalo... Evropa seče sebi granu na kojoj sedi, jer ne bi mogla da nadoknadi sa neke druge strane ni 10 odsto gasa koji dobija iz Rusije, a ne 40 odsto potreba koje odatle podmiruje. Zbog toga ne verujem da će da se uvedu sankcije i na gas, pa da posle nemaju struju, grejanje, proizvodnju hrane... – napominje Vuletić.

On ukazuje i na to da ne stoji na dobrim osnovama ni priča iz vrha Nemačke da se spremaju da sledeću zimu prežive bez ruskog gasa. Finansijski bi možda bogati Nemci to mogli da izvedu, ali tehnički ne postoji način da nadomestite toliku količinu gasa iz drugih izvora i pravaca.

Screenshot:ICE
Velika neizvesnost: Kretanje cene gasa u poslednja tri meseca

OPEK+ "oduvao“ Amere

Na inicijativu iz SAD da se Rusima u ovoj partiji globalnog pokera izbije naftni kec iz rukava, svetsi naftaši nisu baš dobro reagovali.  Saudijska Arabija se prethodno već izjasnila da će se držati dogovora u okviru OPEK+, što znači da će povećati proizvodnju po ranije utvrđenoj stopi, a ne dodatno zbog rusko-ukrajinskog sukoba. To su danas na sastanku OPEK+ povodom proizvodnje za april potvrdile i druge članice tog kartela, koji praktično određuje svetsku cenu.

- Gasa iz drugih izvora sada nema u dovoljnim količinama, a poslovi istraživanja gasa traju godinama, pa onda dok se napravi infrastruktura, ako se napravi. Jer setimo se projekta EU za gasovod "Nabuko", koji nikada nije ostvaren. Ili velikog otkrića gasa kod Konstance pre desetak godina, a taj gas je i dalje duboko u zemlji. Pa izmaštanih gasovoda "Tanap", "Agri", "Tesla", pa islandskog gasovoda, irapskog gasovoda… Sada se priča o nekom izraleskom gasu, a pitanje je da li uopšte postoji i da li će eventualno stići u Evropu za 10 godina – nabraja Vuletić.

Može da se trpi, ali samo šest meseci

Ovakav razvoj situacije je očekivan, samo je pitanje koliko ovo vanredno stanje u energetici može da potraje. Što manje, to bolje, a granica kolapsa je negde na šest meseci, kaže za 24sedam Goran Radosaljević, profesor FEFA i stručnjak za naftu.

- Rusija je jedna od tri najveća svetska snabdevača. Njihova manja isporuka se može privremeno nadomestiti količinama iz strateških rezervi SAD, odnosno članica Međunarodne agencije za energetiku. Ali tih rezervi je u SAD i EU dovoljno samo za tri meseca. Sa smanjenim dotokom ili čak obustavljanjem nafte iz Rusije, svet bi mogao da izdrži najviše šest meseci – procenjuje Radosavljević.

Screenshot:Bloomberg
Nafta samo naviše: Cena brenta u poslednjih mesec dana

On kao najveću prepreku trenutnoj snabdevenosti tržišta u dovoljnim količinama vidi izbacivanje ruskih banaka iz SWIFT sistema međunarodnih plaćanja. Za vesti o tome da trgovci izbegavaju da kupuju rusku naftu zbog političkih piritsaka smatra da su pojava kratkog veka.

U Srbiji cena može da se ograniči, samo je pitanje da li će robe biti

Povodom posledica cene nafte od 110 dolara, a možda i 120, Goran Radosavljević kaže da aktuelno ograničenje cene osnovnih goriva na pumpama može da traje „dogod Vlada tako kaže“, ali se već na srednji rok postavlja pitanje sigurnosti snabdevanja.

- Da cene nisu zamrznute, verovatno bi danas bile preko 190 dinara za litar benzina umesto 171. Mi kupujemo na tržištu naftu poreklom iz Rusije i Kazahstana, a u regionu postoje određeni kapaciteti gde bi nafta mogla da se nađe. Naše rezerve nisu dovoljne za višemesečno normalno snabdevanje, a ako se cena ograničava duže, niko je neće prodavati sa gubitkom – kaže Radosavljević.

- Brzo će se oni presabrati i videti da li im se isplati da se drže političke linije ili da eventualno plate kaznu zbog kršenja sankcija. Rusija dnevno izbaci na tržište 10 odsto svetskih količina i ne postoje kapaciteti koji to mogu da nadomeste. A kada nafte na tržištu nema, a Rusi je imaju, onda se brzo nađe način i da se kupi i da se dopremi. Rusi su pod sankcijama od 2014. i svi kanali za njihovu robu su razrađeni, od bartera i kliringa pa do „sivih kanala“ – ističe Radosavljević.

Tržište gori

A dok se svetski dileri nafte ne presaberu i dok ne prorade "alternativni“ kanali, nafta u svetu ide preko 110 dolara za barel, a gas prelazi i 2.200 dolara za 1.000 kubika.

Tako se brzo ostvarila "pretnja" zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva, koji je povodom nedavnog obustavljanja sertifikacija gasovoda "Severni tok 2" rekao: "Dobro došli u novi svet, gde će Evropljani plaćati 2.000 evra za gas."

Taj gas Evropljanima je poskupeo 60 odsto u nekoliko dana. Cena je na londonskoj ICE berzi za holandsko TTF čvorište danas bila 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara (193,95 evra po MWh).

Snabdevanje gasom, za razliku od onog naftnog, nije prekidano niti ometano, što potvrđuju i vesti iz Austrije da Rusi isporučuju i više nego ranije. Cene divljaju, a Rusija, ukazuje portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, još nije ni uvela kontramere na sankcije Zapada.

Nadamo se da i neće, a i da će ove postojeće Rusiji biti brzo skinute.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike