Od 1. aprila nova obeležja na srpskom mesu: Sada ćete lako znati poreklo proizvoda!

18.03.2022

05:49

0

Ovo će biti dobar znak i za stočare i za potrošače

Od 1. aprila nova obeležja na srpskom mesu: Sada ćete lako znati poreklo proizvoda!
meso prasetina piletina - Copyright Profimedia

Od 1. aprila, meso i mesni proizvodi koji su poreklom iz Srbije biće obeleženi posebnom grafičkom oznakom.

Ova odluka uvedena je novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.

Da bi neka mesna prerađevina imala oznaku "Poreklom iz Srbije" potrebno je da više od 50 odsto glavne sirovine bude poreklom iz naše zemlje. Oznaka će se prikazivati na vidljivom mestu neposredno pored izloženog proizvoda ili uz cenu, a treba da bude najmanje iste veličine kao i sama cena.

- Na ovaj način takođe ćemo ukazati potrošačima na to gde mogu kupovati domaće proizvode i promovisati prednosti kvaliteta domaćih proizvoda. Očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju - saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović podseća da je ovu inicijativu davno pokrenula Privredna komora, a da je ona sada prepoznata i, kao značajna, uneta u regulative i ozvaničena u Pravilniku o deklarisanju, reklamiranju i označavanju proizvoda.

- Hrana za životinje je poskupela, tačnije komponente kao što su kukuruz i sojina sačma, koje u najvećem delu ulaze u hranu za životinje. Svi ti kapaciteti koji proizvode hranu za životinje koriste energiju - plin, naftu, električnu energiju, sve je to poskupelo i procentualno će verovatno doći do poskupljenja, ali su to neke neminovnosti, i to nije da bi neko zaradio ekstra - objašnjava Budimović.

Profimedia
 

- Naše meso je od životinja koje su hranjene non-GMO sojinom sačmom, i to daje specifičnost u smislu kvaliteta. Mislim da će to biti dobra mera za sve nas koji smo potrošači, da jednostavno možemo da napravimo izbor - kaže Budimović za Biznis.rs, i dodaje da Srbija sveže svinjsko meso uvozi samo za preradu, kao i da bi sve ostalo trebalo da bude domaćeg porekla.

On takođe ističe kako će ovo biti dobar znak i za stočare i za potrošače da jednostavno konzumiraju domaći proizvod koji je označen.

Na pitanje šta naši građani najviše kupuju, Budimović objašnjava da pored svežeg mesa srpski potrošači najviše kupuju polutrajne proizvode, a to su fermentisani proizvodi tipa čajne i  fruškogorske kobasice i slične vrste prerađevina, zatim pasterizovane proizvode kao što su viršle, parizeri...

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike