Od Kuzmina do Čelzija: Sremski kulen koji su jeli i najpoznatiji fudbaleri sveta (FOTO/VIDEO)

09.01.2022

06:33

0

Na pola puta između Sremske Mitrovice i Šida nalazi se Kuzmin, mesto gde se početkom zime „rađa“ specijalitet poznat pod nazivom „sremski kulen“

Od Kuzmina do Čelzija: Sremski kulen koji su jeli i najpoznatiji fudbaleri sveta (FOTO/VIDEO)
01.12.2021 Kuzmin.00_17_41_21.Still006 - Copyright AgroTV

„Sremski kulen“ se, naravno, ne pravi samo u Kuzminu ali samo u ovom malom mestu sa manje od 3.000 žitelja se u vreme svinjokolja preradi u kulen, švarglu, kobasice… Više od 30.000 tona mesa.

U porodici Živković stasala je treća generacija koja svinjsko mesto stare rase „fajferice“ pretvara u ovaj slasan delikates.

Sezona od oktobra

Kod Živkovića ne važi ono sremačko da „ko ima deblju slaninu bolji je gazda“, jer njima je prioritet malo drugačiji.

- Nama je kulen najbitniji, mada proizvodimo i slaninu, pršutu i kobasice – kaže Milorad Živković za Agro TV.

Ovu sezonu otvorili su već krajem oktobra, a završiće u aprilu, kada novi kulen sazri za prodaju.
Živkovići imaju 20 jutara zemlje (oko 12 hektara), na kojoj seju kukuruz, pšenicu i soju, kojima hrane svoje svinje. I to svinje koje drže u Moroviću, gde ima i šume što je bolje od intenzivnog tova u štalama. A onda sve to ide u prerađevine.

- Poslednjih deset ili petnaest godina sve je teže zaraditi na uzgoju svinja i meštani Kuzmina su shvatili da samo preradom mesa mogu da izvuku ono što su u svinje uložili. A još veća nagrada je kada napraviš kvalitetan proizvod, a onda te tvoji kupci, neki ozbiljni ljudi, nahvale tamo gde su tvoj kulen odneli – ističe Živković.

Na svetskom glasu

Kulen iz Kuzmina je 1995. godine stigao do Brisela, gde je dobio zlatnu medalju za kvalitet, što je pronelo dobar glas o ovom mestu. Ali, Kuzminci ne spavaju na lovorikama, pa je za promociju ovdašnjeg kulena po Španiji i  Evropi „zadužen“ i Milinko Pantić, legenda FK Atletiko Madrid i čovek kome je podignuta bista ispred stadiona „Vinsente Kalderon“.

Proizvodi Živkovića obišli su, kako navode, sve kontinente a njihov kulen je probao i Didije Drogba, zlatna kopačka Evrope za 2010. godinu i najveći strani golgeter u istoriji Čelzija.

„Posrednik“ je tu bio Bane Ivanović, srpski reprezentativac i tada vedeta londonskog tima, a degustacija se odigrala na otvaranju novog stadiona Ferencfaroša, gde je u prijateljskoj utakmici gostovao Čelzi na čelu sa još jednom živom legendom, trenerom Žozeom Murinjom.

 

Za to da će „sremačkog kulena“ biti, i to od Živkovića iz Kuzmina, po svemu sudeći će se pobrinuti i sledeća generacija. Mali Dušan, iako je tek u sedmom razredu osnovne škole, već je često u mesarskoj radionici.

Kako kaže, otac ga je zarazio ljubavlju prema kulenu i zbog toga već sada zna sve faze njegove proizvodnje, a prati oca i na sajmove i druge manifestacije gde pokazuju svoju kvalitetnu robu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike