Da li je i NIS pod sankcijama: Čeka se razjašnjenje iz EU

17.03.2022

10:22

0

Pravnici tek treba da rastumače nove sankcije EU uvedene Rusiji i da li se odnose na Naftnu industriju Srbije, kažu iz Udruženja naftnih kompanija Srbije

Da li je i NIS pod sankcijama: Čeka se razjašnjenje iz EU
benzinska pumpa gorivo 1103 2022 foto danilo krsa (1) - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Novi paket sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini odnosi se i na „Gaspromnjeft“, koji je većinski vlasnik i „Naftne industrije Srbije“.

- To bi mogao da bude potencijalno problem, ako bi bio zaustavljen uvoz nafte ili derivata za NIS – kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

On napominje da treba imati u vidu da je NIS, ipak, srpska firma i sa sedištem u Srbiji.

- Treba pažljivo proučiti uredbu i tek treba pravnici da je rastumače, kao i da dobijemo tumačenje od EU na koga se ona odnosi", rekao je Mićović za TV Prvu.

Sankcije Rusima, problem Srbima

EU je uvela zabranu transakcija sa 12 ruskih kompanija u kojima država ima većinsko vlasništvo, a među kojima su i tri ruska naftna giganta, a koja važi i za njihovo poslovanje u trećim zemljama.

U odluci piše da je zabranjeno direktno ili indirektno učešće u bilo kojoj transakciji sa pravnim licima u Rusiji koja su pod državnom kontrolom, u kojima država ima više od 50 odsto vlasništva ili u kojima Rusija, njena vlada ili ruska centralna banka imaju pravo učešća u dobiti, ili imaju sa njima značajne ekonomske odnose i na spisku kompanija kojima su uvedene finansijske sankcije nalazi se i „Gaspromnjeft“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će se posle odluke Evropskog saveta o sankcijama Rusiji, Srbija naći u veoma komplikovanoj situaciji ako ne bude izuzeta.

- Sinoć sam upoznat sa odlukom Evropskom saveta. Šefovi vlada EU su doneli tu odluku koja je za nas čudna. Od sinoć razgovaramo i sa Evropljanima i sa našim američkim partnerima, a od jutros i sa ruskim partnerima i ne želim da iznosim političke stavove sve dok ne analiziram odluku - rekao je Vučić.

On je naveo da je suština u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na svojoj teritoriji posluju sa „Gaspromnjeftom“, uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze ili izvoze naftu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike