Lada na čekanju: Sankcije i čipovi su delimično krivi

15.03.2022

19:20

0

Nekadašnji sovjetski ponos, automobili "lada“, prestali su da se proizvode zbog niza ekonomskih sankcija Rusiji

Lada na čekanju: Sankcije i čipovi su delimično krivi
Lada - Copyright Pixabay/emkanicepic

Neki od vernih obožavatelja čuvene sovjetske "lade“ danas su više nego ogorčeni jer je proizvodnja ovih automobila zaustavljena. Jedan od njih ispričao je za Blumberg priču o "ladi“, legendarnom automobilskom brendu sovjetske ere.

To je, kako kaže, porodični automobil uz koji je odrastao u Bugarskoj, a cela priča na kraju se svela na poluprovodnike i ekonomski haos sa kojim se Rusija suočava zbog sukoba u Ukrajini.

Strogost na točkovima

- Naša "lada“ je bila grimiznocrvena, kutijasta limuzina sa četvrtastim farovima, prozorima i upravljačem koji je služio kao vežba za gornji deo tela. Osim boje, bila je to "strogost“ na točkovima, ali je takođe bila i ponos sovjetske proizvodnje osamdesetih godina prošlog veka – ističe ovaj ljubitelj čuvenog četvorotočkaša.

Šala o "ladama“ je, kako navodi, da su za vožnju potrebne četiri osobe - jedna za upravljanje i tri za guranje.

Ali glasine su bile da će, tokom Hladnog rata, SSSR izvoziti sve svoje najbolje automobile u satelitske države poput Bugarske.

- Zaista, naša "lada“ se nikada nije pokvarila tokom dve decenije užarenih leta i snegom prekrivenih zima – priča on za Blumberg.

A onda je nestalo čipova...

Kako dodaje, malo je reći da danas ne prave "lade“ kao nekada...

- Automobil je i dalje osnovni, ali čak ni najjednostavniji automobili 21. veka ne mogu da siđu sa montažne trake bez čipova za kontrolu njihovog rada. Prošle nedelje, „ladin“ moskovski proizvođač "AvtoVaz" zaustavio je proizvodnju automobila zbog nedostatka, pogađate, poluprovodnika. Pristup Rusiji čipovima je ozbiljno ograničen međunarodnim sankcijama – ističe on, a prenosi Blumberg.

Pixabay/stestu
 

U ranijoj, manje globalizovanoj eri, bilo je moguće konstruisati "ladu“ u Moskvi uz malu pomoć spoljnog sveta. Sada je ovaj nekadašnji simbol sovjetske snage parabola o ceni ekonomske izolacije.

Automobilska industrija je jedna od mnogih ruskih industrija koje su sada blisko povezane sa globalnim tehnološkim tržištima. Tehnologija ima tendenciju da pojača industrije od kupovine do finansija. Slično, njegovo odsustvo ima podjednako teške posledice.

Neprikosnovena automatizacija

- Šta će Rusija moći da izgradi bez čipova? Moderna proizvodnja se toliko oslanjala na automatizaciju i replikaciju da praktično ne postoji srednji put između robotizovanih montažnih linija koje koriste sofisticirani silicijum i zanatskih radova – kaže ponosni vlasnik jedne stare "lade“.

Kako kaže, uvek će ceniti besprekornu pouzdanost prvog automobila svojih roditelja.

- Ali teško je zamisliti da će bilo kakva količina sovjetske genijalnosti omogućiti da se automobili uskoro proizvode bez moderne tehnologije – zaključuje on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike