Gejming industrija u Srbiji odlično radi: Generiše 150 miliona evra i zapošljava više od 3.000 stručnjaka

07.03.2022

19:44

0

U Srbiji postoje kompanije koje razvijaju video trejlere za neke od najvećih igara u svetu, zatim druge koje nude specifične servise, video reklame, neke na raznim platformama i za blok čejn i za mobajl i za konzole, ističu u Asocijaciji industrije video igara

Gejming industrija u Srbiji odlično radi: Generiše 150 miliona evra i zapošljava više od 3.000 stručnjaka
Copyright Pixabay

Industrija video igrica u Srbiji posluje odlično i veliki broj kompanija iz ove oblasti postiže veoma dobre rezultate na globalnom nivou, izjavio je osnivač i član Upravnog odbora Asocijacija industrije video igara Srbije Nikola Čavić.

Učestvujući u radu panela "Budućnost inovativne industrije - dodatno ubrzanje ili ravna linija“, koji je večeras održan na Kopaonik biznis forumu, istakao je da Asocijacija industrije video igara ima 110 članova i da je, iako većina radi na razvoju igara, naročito ponosan na činjenicu što ima i dosta kompanija iz raznih drugih sfera.

- U Srbiji postoje kompanije koje razvijaju video trejlere za neke od najvećih igara u svetu, zatim druge koje nude specifične servise, video reklame, neke na raznim platformama i za blok čejn i za mobajl i za konzole - naveo je Čavić.

Istakao je da će uskoro biti objavljen novi izveštaj za 2021. godinu, sa podacima o prihodima i broju zaposlenih ali da se može proceniti da trenutno ovaj sektor generiše oko 150 miliona evra godišnje i da zapošljava više od 3.000 stručnjaka.

- Naš ekositem je svrstan među pet najperspektivnijih u Evropi za dalji rast i razvoj, što je odličan pokazatelj da radimo prave stvari i da treba da nastavimo u tom pravcu - naglasio je Čavić.

Govoreći o ciljevima asocijacije, rekao je da se ona zalaže za bolju klimu i poslovni ambijent u kojima kompanije mogu da posluju da bi bile konkurentne na globalnom nivou.

Posebno je naglasio da ljudi nisu svesni koliko u gejming industriji ima raznih profesija i da se obično misli da su to samo artisti ili programeri ali, kako je rekao, u njoj su i pisci i scenaristi, marketari, prevodioci.

Govoreći o razvoju blokčejn tehnologije u Srbiji, osnivač i generalni direktor MVP Workshop Ivan Bjelajac je naglasio da smo mi kao zemlja veoma rano bili u blokčejnu. Naveo je da u Srbiji ima oko 60 firmi koje se bave razvojem blokčejn proizvoda ili pružanjem usluga u tom domenu, a koje žive isključivo od toga.

Dodao je da verovatno ima još isto toliko firmi kojima je nešto drugo primarna delatnost, ali rade sa blokčejnom na neki način i većina njih ima pet do 10 zaposlenih.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike