Počelo uklanjanje 435 kilometara starih pruga u Srbiji

07.03.2022

09:53

0

Demontiranjem i uklanjanjem ovih pruga oslobodiće se i oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu

Počelo uklanjanje 435 kilometara starih pruga u Srbiji
pruga voz šine profimedia-0645380297 - Copyright Profimedia

Infrastruktura železnica Srbije počela je danas sa uklanjanjem 435 kilometara starih pruga pa će od 25.000 tona sekundarnih sirovina ostvariti prihod od 302 miliona dinara, saopšteno je danas.

Prvi radovi na uklanjanju pruga koje se decenijama ne koriste započeli su u železničkoj stanici Senta, a na pruzi Senta-Kanjiža biće uklonjeno 17 kilometara pruge, koja je zatvorena za železnički saobraćaj 1978. godine.

Velika akcija IŽS

Istovremeno, počinje i demontaža 14,3 kilometra duge pruge Petrovaradin-Beočin, na kojoj vozovi ne saobraćaju još od 2007. godine.

- Ovim radovima započela je velika akcija "Infrastrukture železnica Srbije“, kojom je predviđena demontaža i uklanjanje starih šina i železničke infrastrukture na 15 lokalnih pruga u Srbiji, a biće realizovana u naredne dve godine - navodi se u saopštenju "Infrastrukture železnica Srbije“ (IŽS).

Od toga, skoro 400 kilometara je starih pruga koje se odavno više ne koriste, a nalazi se u Vojvodini.

Navodi se da na nekim od ovih pruga vozovi ne saobraćaju i preko 40 godina.

- Reč je o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje - ističe se u saopštenju.

Prihod 302 miliona dinara

Nakon sprovedenog postupka javne prodaje, „Infrastruktura železnice Srbije“ potpisala je ugovor sa kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji se budu dobili prilikom demontaže petnaest pruga u Srbiji kao sekundarnih sirovina.

- Reč je o oko 25.000 tona sekundarnih sirovina, čijom prodajom je „Infrastruktura železnice Srbije“ ostvarila prihod od oko 302 miliona dinara - navodi se u saopštenju.

Demontiranjem i uklanjanjem ovih pruga oslobodiće se i oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike