Ponovo ide voz: Posle tri godine pauze može se prugom od Niša do Zaječara

13.12.2021

12:36

0

Putnički vozovi od danas ponovo idu od Niša do Zaječar jer je gotova rekonstukcija pruge duge 108 kilometara

Ponovo ide voz: Posle tri godine pauze može se prugom od Niša do Zaječara
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Trogodišnja pauza je završena i prvi putnici na relaciji Niš – Zaječar ponovo su danas osetili čari železnice. Kako se navodi na sajtu preduzeća "Srbijavoz", prva kompozicija iz Niša krenula je nešto pre šest sati ujutro, a u toku dana vozovi će iz Niša kretati i u 11:05 i 16:20.

Polasci iz Zaječara ka Nišu su u 6:47, 12:30 i 17:20.

Za 180 kilometara manje od četiri sata

Iz kompanije kažu da putnici koji se voze u prvom i trećem terminu od Niša do Zaječara stizati za tri sata i 34 minuta, a u drugom za tri sata i 58 minuta. To bi dalo prosečnu brzinu od 50 kilometara na sat.

Saobraćaj na pruzi Niš-Zaječar obustavljen je februara 2019. godine, nakon učestalih ispadanja iz šina kompozicija sa opasnim materijama. U poslednjem akcidentu meštani Jasenovika pored Niša u februaru 2020. su privremeno evakuisani iz svojih kuća.

Prvobitni rok za završetak radova bio je avgust 2020. godine, ali su radovi najvećim delom završeni tek juna ove godine. Teretni železnički saobraćaj na ovoj pruzi je obnovljen sredinom avgusta, i odvija se od 19 sati uveče do sedam sati ujutru.

Pruga od Niša do Zaječara većim delom je izgrađena do Prvog svetskog rata, a u potpunosti 1922. godine. Poslednja rekonstrukcija te pruge bila je 1961. godine, zbog čega su se vozovi godinama uglavnom kretali brzinama od 10 do 30 kilometara na sat. Sada je to duplirano.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike