Kreće „nemački test“: Merna kola Dojčebana na srpskoj brzoj pruzi

18.01.2022

09:20

0

Merna kola iz Nemačke su stigla u Beograd i kreće testiranje brze pruge do Novog Sada

Kreće „nemački test“: Merna kola Dojčebana na srpskoj brzoj pruzi
Pixabay

Specijalna merna kola „Nemačkih železnica“ (Dojče ban) stigla su u Beograd, odakle će u toku dana početi dinamičko testiranje brze pruge Beograd - Novi Sad.

Sa mernim kolima su, u železničku stanicu Beograd Centar u Prokopu, stigle iz Nemačke i dve lokomotive osposobljene za brzine od 230 km na sat.

Nenad Stanisavljević iz „Infrastrukture železnice Srbije“ rekao je Tanjugu da je dinamičkim testiranjem obuhvaćeno ispitivanje geometrije novoizgrađenih koloseka za velike brzine, parametra  kontaktne mreže, ugrađene opreme za velike brzine, kompatibilnosti opreme i sistema, kao i ostalih izvedenih građevinskih radova.

Dinamičko testiranje na pruzi za brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Novog Sada trajaće do 4. februara, a obavljaće se u periodu od 6.30 do 17.30 sati bez saobraćaja vozova.

Dinamična ispitivanja novoizgrađene brze pruge obavljaće Infrastruktura železnice Srbije, u saradnji sa specijalizovanom kompanijom Nemačkih železnica "Sistemtehnik" koja je angažovana za realizaciju ovog posla.

Testiranje će se obavljati fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug