Iznenađujući potez BP-a: Izlaze iz Rusije i gube 25 milijardi dolara?

28.02.2022

10:04

0

Autor: 24sedam

Britanska naftna kompanija iznenada odlučila da se povuče iz „Rosnjefta“, gde ima udeo do 20 odsto, ali će sada biti veoma teško da nađe kupca za 25 milijardi dolara vrednu imovinu u Rusiji

Iznenađujući potez BP-a: Izlaze iz Rusije i gube 25 milijardi dolara?
Copyright Profimedia

Odluka BP-a da se povuče iz Rusije, usled novih sankcija zbog napada Moskve na Ukrajinu, dovela je do najvećeg tromesečnog pada akcija firme iz Londona. Akcije su pale više od sedam odsto, što je obrisalo polovinu ovogodišnjeg rasta.

Investitori u akcije i analitičari procenjuju da će biti teško da se sada nađe kupac za imovinu koja vredi 25 milijardi dolara.

Toga su svesni i u kompaniji, jer već najavljuju mogući otpis imovine.

- S obzirom na to kakve su okolnosti zbog ruske agresije u Ukrajini , naći kupca bi moglo da se pokaže kao veoma izazovno – kaže za „Blumberg“ Džejson Keni, analitičar „Banko Santandera“.

Iznenađujući potez iz Londona daje naznake koliko su zapadne sile spremne da idu daleko da „kazne Putina“.

BP je u Rusiji tri decenije i do pre samo nedelju dana odlučno je branio svoje prisustvo tamo. Ali sada je pod ogromnim pritiskom britanske vlade, a generalni direktor je već bio pozvan od ministar privrede da „objasne svoje ruske veze“.

Pritisaka je bilo i pre zaoštravanja ukrajinske krize jer BP se obavezao da će postepeno izaći iz poslova prljave energije u zelenu, dok „Rosnjeft“ ostaje snažno posvećen nafti i gasu i planira masivan razvoj na Arktiku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike