Inspekcija već piše kazne: Ko je ograničio sipanje goriva plaća 50.000 dinara

04.03.2022

08:41

0

Tržišna inspekcija je hitno počela da kažnjava benzinske pumpe koje su ograničile promet goriva

Inspekcija već piše kazne: Ko je ograničio sipanje goriva plaća 50.000 dinara
Copyright Ilustracija/Antonio Ahel/ATAImages

Tržišna inspekcija utvrdila je sinoć kršenje propisa i nezakonito ograničenje prodaje goriva vozačima.

Utvrđena je, kako je saopšteno, povreda Zakona o zaštiti potrošača na više maloprodajnih mesta nafte i naftnih derivata, na kojima su trgovci istakli obaveštenja o ograničenju u količini prodaje.

U prvoj od kontrola, izvršenoj na osnovu prijave koja je stigla u 22 časa na elektronsku adresu, utvrđeno je da je maloprodajni objekat istakao obaveštenje o ograničenju u količini prodaje za putničke automobile maksimalno 20 litara, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione, što je suprotno članu 25. Stav 1 Zakona o zaštiti potrošača, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako je navedeno, naloženo je otklanjanje nedostatka, što je trgovac odmah učinio.

Za taj prekršaj propisana je fiksna kazna u iznosu od 50.000 dinara.

Prekršaj na četiri mesta

Provera je sinoć izvršena na još četiri prodajna mesta, u Babušnici, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu, i u svim nadzorima inspekcije utvrđena je povreda Zakona o zaštiti potrošača, navodi se u izveštajima tržišne inspekcije Ministarstva trgovine.

Ovakve objave su izazvale paniku kod potrošača i na brojnim pumpama u Srbiji stvorili su se redovi automobila jer su vozači pohrlili da se snabdeju gorivom "dok ga ima".

24sedam
 

Ali goriva će biti, potvrđuju iz Naftne industrije Srbije, kojaj je saopštila da je snabdevenost lanca benzinskih stanica redovna i da Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom režimu rada i na tržište isporučuje sve neophodne naftne derivate bez ikakvog zastoja.

- Na benzinskim stanicama NIS-a, koje čine najveću maloprodajnu mrežu u Republici Srbiji, ne postoje ograničenja kada je reč o kupovini goriva. Štaviše, NIS je obezbedio dovoljne zalihe naftnih derivata kako bi domaće tržište bilo redovno snabdeveno čak i u uslovima povećane potražnje - navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je sinoć povodom informacija na društvenim mrežama, saopštila da Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima.

24sedam/S.G.
 

 

- Svega ima u dovoljnim količinama, tako da neko namerno širi paniku - saopštila je Vlada Srbije.

Prema objavama na društvenim mrežama, pojedine kompanije ukinule su popuste koje su dosad davale na kupljene količine ili za pojedine kategorije kupaca, zabranile sipanje u kante a prema neproverenim informacijama i ograničile količinu goriva koja može da se kupi po automobilu, kamionu ili traktoru.

24sedam/S.G.
 

 

Ovakve informacije pojavile su se nakon ogromnog skoka cene nafte na svetskom tržištu i globalne bojazni da zbog sankcija Rusjii kao velikog svetskom naftnom igraču, goriva neće biti dovoljno.

Skok berzanske cene trenujtno se ne odražava na vozače u Srbiji jer je na snazi Uredba o oograničenju cene goriva za standardni benzin i dizel. Cene nisu ograničene za premijum goriva ali ni ona u poslednje dve nedelje nisu trpela poskupljenje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike