Nafta već blizu 120 dolara, i nema naznaka predaha

03.03.2022

08:35

0

Cena crnog zlata nastavila je brz uspon nakon uvođenja ekonomskih sankcija drugom po veličini svetskom proizvođaču, Rusiji. Nastavlja da divlja i cena gasa

Nafta već blizu 120 dolara, i nema naznaka predaha
Cene nafte opet skaču; Profimedia - Copyright Profimedia

Nedavna prognoza da bi nafta „mogla da ide na 120 dolara“ ostvarila se već za nekoliko dana i na današnjem trgovanju fjučersi brenta dostizali su nivo od 119,78 dolar za barel.

Poslednji talas poskupljenja nafte krenuo je još 1. decembra i tada su razlozi bili nedostatak nafte na svetskom tržištu usled produženih posledica pandemije kovida.

Na već prisutne probleme nadovezala se ukrajinska kriza koja je protekle nedelje eskalirala u oružani sukob Moskve i Kijeva. Na već nervoznom tržištu do je dovelo do trenutnog skoka nafte sa manje od 69 dolara 25.februara na današnjih gotovo 120 dolara za barel. To je najviša cena od 2008. godine.

Samo u tri poslednja dana nafta je skočila 19 odsto, a razlozi su što su globalni trgovci naftom, kao neizbežni posrednici između proizvođača sirove nafte i prerađivača, izbegavaju da kupuju rusku naftu zbog velikog političkog pritiska zapadnih vlada koje su pokrenule masovne sankcije protiv Rusije.

U takvim uslovima nafte, koje ionako fali na tržištu nema dovoljno. Uz to, neće je ni biti jer OPEK+, u kome je i Rusija, je odlučio da ignoriše rat u Ukrajini i ne povećava dodatno količine koje se dnevno izbacuju na tržište.

Najveći svetski proizvođači odlučili su da se i dalje drže mesečnog povećanja od 400.000 barela, kao što je dogovoreno prošle godine.

Pokušaj da se pomene pitanje sankcija Rusiji i povećanja proizvodnje ignorisano je na sastanku koji je trajao samo 13 minuta, javlja Blumberg.

Screenshot: Bloomberg
 


Nafta Brent je na terminskom tržištu ugovarana tokom noći po ceni od čak 118,22 dolara za barel, najvišoj od februara 2013, a američka nafta WTI je dostigla je 11-godišnji maksimum od 114,70 dolara po barelu, javlja Rojters. Vašington se za sada uzdržava od ciljanja ruskog izvoza nafte i gasa pošto administracija predsednika DŽoa Bajdena odmerava uticaj koji bi potencijalne sankcije imale na globalna tržišta nafte i cene energije u SAD-u.

U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD su nastavile da opadaju. Količine u rezervoarima u ključnom američkom naftnom čvorištu u Kušingu, u Oklahomi, spustile su se na najniži nivo od 2018, dok su američke strateške rezerve pale na skoro 20-godišnji minimum, i to pre još jednog puštanja u promet nafte iz rezervi koje je Bela kuća najavila u utorak u tandemu sa drugim industrijalizovanim zemljama, dodaje Rojters.

Australijski ANZ banka je podigla kratkoročnu prognozu rasta cena nafte na 125 dolara po barelu, dodajući da bi deficit ponude mogao dodatno da podstakne cene.

Svetu preti ozbiljna nestašica

Međunarodna agencija za energetiku je upozorila da svetu preti nestašica energenata i zbog toga pokrenula akciju sa SAD da se na tržište uključe strateške rezerve zemalja. To, međutim, ne pomaže mnogo jer nafte fali u značajnoj količini i bez toga da se izbegava trgovina ruskom naftom.

Ništa bolje ni kod gas, cena blizu 200 evra

Podivljala cena nafte sada ide u paru sa cenom gasa koja na londonskoj ICE berzi dostiće brutalne vrednosti. I tu iako gasa ima dovoljno u Rusiji, EU ne traži povećane isporuke jre je cena otišla na jučerašnjem trgovanju na gotovo 199 evra po megavatu, odnosno oko .2260 dolara za 1.000 kubika.

A prema izveštajima sa tržišta, „Surgutnjeftegas PJSC“ nije uspeo da proda izvesnu količinu ruske nafte ni u trećem pokušaju.

Ovakvo ometanje Rusije i na polju energetike je neformalno, jer energetika je izuzeta iz dosadašnjeg paketa sankcija. Međutim, izbacivanje najvećih sedam ruskih banaka iz SWIFT međunarodnog sistema plaćanja ionako otežava plaćanja bilo kakve ruske robe.

Uz to, brodarske kompanije otkazale su odlaske u Crno more i druge ruske luke a osiguravajuća društva su u nebo podigla cene polisa.

Screenshot: ICE berza
 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike