Goriva kupite koliko hoćete: NIS kaže da benzina ima i više nego što je potrebno

04.03.2022

08:15

0

Autor: 24sedam

Goriva na pumpama ima tako da nema potrebe za pravljenjem zaliha, ukazuju iz najvećeg domaćeg snabdevača benzinom i dizelom

Goriva kupite koliko hoćete: NIS kaže da benzina ima i više nego što je potrebno
Copyright Foto:Pixabay/ Bernd Schray

Snabdevenost lanca benzinskih stanica kompanije NIS je redovna i ne postoje ograničenja kada je reč o kupovini goriva, saopštila je Naftna industrija Srbije.

NIS se oglasio nakon što su se u javnosti pojavile informacije o nekim ograničenjima prilikom kupovine naftnih derivata na benzinskim pumpama pojedinih snabdevača. To je izazvalo stvaranje gužvi na benzinskim stanicama, a redovi su na pojedinim pumpama primetni i ovoga jutra.

Naftna industrija Srbije saopštila je da je snabdevenost lanca benzinskih stanica redovna i da Rafinerija nafte Pančevo radi u normalnom režimu rada i na tržište isporučuje sve neophodne naftne derivate bez ikakvog zastoja.

- Na benzinskim stanicama NIS-a, koje čine najveću maloprodajnu mrežu u Republici Srbiji, ne postoje ograničenja kada je reč o kupovini goriva. Štaviše, NIS je obezbedio dovoljne zalihe naftnih derivata kako bi domaće tržište bilo redovno snabdeveno čak i u uslovima povećane potražnje - navodi se u saopštenju.

Iz kompanije u kojoj je većinski vlasnik ruski „Gasprom“ a manjinski Vlada Srbije, podsećaju da je u Rafineriji nafte Pančevo u 2021. godini ostvaren rekordan obim prerade sirove nafte i poluproizvoda od 3,9 miliona tona i da je NIS spreman da odgovori na potrebe tržišta.

Gorivo stiže redovno

 Da je snabdevanje svih pumpi u Srbiji redovno potvrđuju i iz Udruženja naftnih kompanija Srbije i Ministartva energetike - Goriva ima dovoljno, snabdevanje je normalno, stanje oko snabdevanja funkcioniše uobičajeno – kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović. - Država je obezbedila dovoljno svih naftnih derivata i ne postoji apsolutno nikakva potreba da građani prave gužve na benzinskim pumpama, kao i da prave zalihe goriva. Ako je neka kompanija uvela ograničenja u isporuci, to je zaista nedopustivo. Mi ćemo tražiti da, u skladu sa Uredbom vlade, tržišna inspekcija to proveri - izjavio je pomoćnik ministarke rudarstva i energetiku za naftu i gas - Raša Kojčić.

 

- I u narednom periodu fokus NIS-a biće na redovnim isporukama svih vrsta goriva i na stabilnosti tržišta u Republici Srbiji - poručuju iz kompanije.

Nema razloga za paniku

Vlada Srbije je sinoć povodom informacija na društvenim mrežama, saopštila da Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima.

- Svega ima u dovoljnim količinama, tako da neko namerno širi paniku - saopštila je Vlada Srbije.

Prema objavama na društvenim mrežama, pojedine kompanije ukinule su popuste koje su dosad davale na kupljene količine ili za pojedine kategorije kupaca, zabranile sipanje u kante a prema neproverenim informacijama i ograničile količinu goriva koja može da se kupi po automobilu, kamionu ili traktoru.

Ovakve informacije pojavile su se nakon ogromnog skoka cene nafte na svetskom tržištu i globalne bojazni da zbog sankcija Rusjii kao velikog svetskom naftnom igraču, goriva neće biti dovoljno.

Skok berzanske cene trenujtno se ne odražava na vozače u Srbiji jer je na snazi Uredba o oograničenju cene goriva za standardni benzin i dizel. Cene nisu ograničene za premijum goriva ali ni ona u poslednje dve nedelje nisu trpela poskupljenje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike