Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima! Neko namerno širi paniku (FOTO)

03.03.2022

21:22

0

Autor: 24sedam

Reakcije na vest da su na pojedinim benzinskim pumpama primećene gužve

Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima! Neko namerno širi paniku (FOTO)
Gorivo; Ilustracija - Copyright Pixabay

- Svega ima u dovoljnjim količinama i Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima, poručili su večeras iz Vlade Srbije.

- Očigledno je da neko namerno širi paniku, nezvanično je saopšteno u Vladi Srbiji večeras, nakon što se pojavila vest da su na pojedinim benzinskim pumpama primećene gužve jer su neke naftne kompanije pokušale veštački da izazovu nestašice ograničenjem prodaje goriva čije su cene zamrznute do 14. marta.

U pojedinim objavama na društvenim mrežama pominje se da je na nekim pumpama uvedeno ograničenje za kupovinu goriva od maksimum 30 litara.

U nekim tvitovima se navodi da su pojedine kompanije danas ograničile prodaju na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione.

Vlada Srbije nedavno je uvela ograničene cene dizela i benzina, tako da je cena za evro dizel 179 dinara za litar, a 171 dinar za litar premijum BMB 95.

U Uredbi se navodi i da privredni subjekti ne smeju isporučivati ove vrste goriva u količinama manjim od prosečnih u poslednjih 12 meseci.



Za nepoštovanje odredbi kazne za pravno lice su od 100.000 do dva miliona dinara, a može mu se izreći i zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do godinu dana.

Cena crnog zlata nastavila je brz uspon nakon uvođenja ekonomskih sankcija drugom po veličini svetskom proizvođaču, Rusiji. 

 

24sedam
 

 

Poslednji talas poskupljenja nafte krenuo je još 1. decembra i tada su razlozi bili nedostatak nafte na svetskom tržištu usled produženih posledica pandemije kovida.

Na već prisutne probleme nadovezala se ukrajinska kriza koja je protekle nedelje eskalirala u oružani sukob Moskve i Kijeva. Na već nervoznom tržištu to je dovelo do trenutnog skoka nafte sa manje od 69 dolara 25.februara na današnjih gotovo 120 dolara za barel. To je najviša cena od 2008. godine.

Samo u tri poslednja dana nafta je skočila 19 odsto, a razlozi su što su globalni trgovci naftom, kao neizbežni posrednici između proizvođača sirove nafte i prerađivača, izbegavaju da kupuju rusku naftu zbog velikog političkog pritiska zapadnih vlada koje su pokrenule masovne sankcije protiv Rusije.

Međunarodna agencija za energetiku je upozorila da svetu preti nestašica energenata i zbog toga pokrenula akciju sa SAD da se na tržište uključe strateške rezerve zemalja. To, međutim, ne pomaže mnogo jer nafte fali u značajnoj količini i bez toga da se izbegava trgovina ruskom naftom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike