Tajne bogataša sa velikih superjahti! 24sedam donosi priču o tajnama svetske elite!

23.07.2021

12:27 >> 13:05

0

Osoblje je konstantno u grču, pokušavajući da udovolji onima koji su izdvojili pozamašne svote kako bi se baškarili u plutajućem hotelu

Tajne bogataša sa velikih superjahti! 24sedam donosi priču o tajnama svetske elite!
Copyright Pixabay

Industrija jahti doživela je ubrzani rast u poslednjih 20 godina.

Prema američkoj Nacionalnom udruženju proizvođača plovnih objekata, prodaja brodova dostigla je trinaestogodišnji rekord 2020. godine.

Pročitajte još

Na tržištu vlada apsolutna pomama, a kupci su, očekivano, milijarderi.
Takva jedna se pravi u brodogradilištu u Holandiji. Za osnivača “Amazona” Džefa Bezosa izrađuje se najveće plovilo po meri.

Jahtu dugu 127 metara gradiće kompanija Okeanko u Holandiji, a procenjuje se da ista košta oko 500 miliona dolara, čime će se pridružiti elitnoj kategoriji plovila: gigajahti.

Bezosova jahta biće dugačka skoro kao Velika piramida u Gizi.

Kako prolaze zaposleni na ovim gigantskim plovilima?

Članovi posade luksuznog broda “Bela” podelili su svoja dugogodišnja iskustva i ispostavilo se da je stvarnost za posadu drugačija. Spisak obaveza uključuje struganje mrvica od pržene piletine sa poda, glumljenje čiviluka za odeću tokom šopinga i još mnogo toga.

Privatnost na ovim plovilima ne postoji. Gosti su stalno pod budnim okom kamera, a sve kako bi se poboljšala usluga koju brod pruža.

Printscreen

Naime, kada gosti odlaze na doručak posada odmah ide u kabine kako bi ih očistila, a kada gost odvoji pečurke sa omleta, kuvari zapisuju to u napomenu kako bi sutra napravili doručak po njegovoj volji.

Osoblje ima priliku da vidi i čuje razne stvari poput jedne gošće koja je insistirala da čitav sedmodnevni odmor provede gola, često pijana u nepriličnim položajima.

Za čišćenje jahte koje traje 10 dana potrebno je šest ljudi. Koliko ju je teško očistiti govori i činjenica da za tri sata možete očistiti skoro polovinu soba u hotelu, dok vam je toliko vremena potrebno za čišćenje samo jedne kabine.

Čiščenje kabine podrazumeva usisavanje zidova i ventilacionih otvora posebnim vakuumskim nastavcima, kao i mikročišćenje masti uz pomoć čačkalica.

Osoblje kuhinje “Bela” šalje detaljna ispitivanja preferencija gostiju kako bi im bili ispunjeni neočekivani zahtevi koji se tiču hrane.

Šta god da klijenti sa Bliskog Istoka žele, to žele u izobilju.

Printscreen/ Royal Falcon Fleet

– Jedu kao Amerikanci, ali žele pet puta veće porcije, uvek se poslužuje na bazi švedskog stola – priča kuvar Savijer.

Emiratske i saudijske žene vole da zapovedaju njegovom kuhinjom. One traže da kuva jela baš kao što njihove porodice vole.

– Rusi osim votke i kavijara traže i mnogo sočiva – dodaje kuvar.

Droga i prostitucija na brodu?

Dok je posedovanje i korišćenje ilegalnih supstanci najstrože kažnjivo, to se ne bi moglo reći i za prostitutke.

Često se jahta iznajmljuje na dve nedelje: prva za porodicu, druga za momačke zabave.

– Stalno viđamo devojke za dnevnu upotrebu na drugim brodovima –  rekao je kuvar ove luksuzne jahte.

Nije sve tako crno

Kada se jahta iznajmljuje, nepisano pravilo je da klijent svakom članu posade daje napojnicu od jedan odsto od ukupnih nedeljnih troškova.

Printscreen / Youtube

Naime, na jahti “Bela”, čiji najam košta 220.000 dolara (ne uključujući hranu, gotivo i takse), osoblje može očekivati napojnicu od 2.200 dolara. Ona se može povećati ako novca od depozita koji klijent plaća ostane, pa se može ostvariti i bonus veći od 50.000 dolara.

Najbolje superjahte izrađuju se po narudžbi, dok najbolje zanatlije na svetu posvećuju pažnju svakom detalju kako bi zadovoljile ukuse svetskih bogataša i elite.

Jahte su slične katedralama koje su pre mnogo vekova sponzorisali bogati Evropljani.

Plovila često kupuju korporacije, a potom ih iznajmljuje vlasnik kompanije, što otežava pokušaje da se utvrdi koje jahte su u čijem posedu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike