Vučić na deonici Sremska Rača-Kuzmin: Premrežavamo Bačku i Srem, mostovi su važniji od kuća (FOTO)

01.03.2022

06:35

0

Današnja ceremonije počela je nešto posle 10.00 časova

Vučić na deonici Sremska Rača-Kuzmin: Premrežavamo Bačku i Srem, mostovi su važniji od kuća  (FOTO)
Vucic Kuzmin Instagram printscreen 3 - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji kojoj je obeležen početak radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin, koja je deo projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Pored predsednika Srbije radove obilazi i Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predsednik Srbije je saglasan sa tim da je ova petlja izuzetno važna.

- Novi most na Rači. Dragan Jocić, jedan od naših najvećih stručnjaka, uverio me je da je ovaj most jedan od najboljih i najsolidnije građenih u Srbiji. Kompletna deonica sa svim mostovima i vijaduktima biće završena do kraja sledeće godine - napisao je Vučić. 

 

Aleksandar Vučić je naveo da obezbeđivanje materijala nije lako.

- Pitanje je i cene. Cene svih materijala, od kamena do cementa su skočile - istakao je predsednik.

Ovo je put koji nas vodi ka Banjaluci i Sarajevu, važan je za razvoj Srema - rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik je potom poželeo srećan rad svim radnicima.

Rok za izgradnju do 2023. godine

Vučić je izjavio i to da je rok za završetak radova na deonici autoputa ka Sarajevu, od autoputa Beograd-Zagreb, preko Kuzmina do Rače kraj sledeće, 2023. godine.

On je rekao da spajanje sa RS i BiH ide u dva kraka, jedan je severna deonica, preko Kuzmina do Rače i dalje do Bijeljine, odakle RS gradi svoj deo prema Brčkom i Doboju, a bilo bi, kaže, logično, da se gradi i krak od Bijeljine do Tuzle, i zatim ka Sarajevu.

- Kada i kako, ne znam.. Tražili smo više puta, nismo dobili odgovor od Sarajeva - rekao je Vučić.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Drugi pravac spajanja ka Sarajevu ide preko Požege i Višegrada.

- Mi završavamo put do Požege, do septembra ili oktobra potpuno i onda sledi Požega - Kotroman, koji je mnogo težak put, dužine 61 kilometar, uz 16 ili 18 mostova - rekao je Vučić.

Taj put se dalje spaja sa Višegradom.

- Ali, nemamo odgovor da li će oni (BiH) da rade... Mi ćemo svakako, a da li ćemo da odložilo gradnju pola godine ili godinu, u zavisnosti da li BiH to želi, ali svakako ćemo povezati Višegrad, jer to znači i infrastrukturno povezivanje cele Srbije - rekao je Vučić.

Poručio je da je to za Srbiju od presudnog značaja, izrazivši uverenje da ćemo u tome uspeti.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Njegova ekselencija Hemi Aksoj pozdravio je predsednika.

- Uvaženi predsedniče, cenjeni ministri i dragi gosti moje je zadovoljstvo što sam ovde. Srbija je u ekonomskom zamahu, sa ostvarenim rezultatima se svrstava u jednu od zemalja koje beleži najveći razvoj poslednjih godina. Sa predsednikom smo potpisali četiri sporazuma, naše investicije rastu iz dana u dan. Nameravamo da ovorimo nove bolnice, planiramo da otvorimo postrojenje u Leskovcu za auto industriju. Planirano je da se most završi u 2023. godini. Ponosni smo što ovaj projekat realizuje turska firma - objasnio je Aksoj.

Aleksandar Vučić se potom obratio okupljenima.

- Nedavno smo na nekih 55 kilometara odavde prisustvovali ceremoniji brze saobraćajnice Šabac- Loznica. Danas smo na bosanskoj petlji gde turski radnici obavljaju izvanredan posao. Hvala svima koji su u ovome učestvovali. Premrežavamo Bačku i Srem i celu Srbiji, spajamo države i narode. Mostovi su važniji od kuća - citirao je Vučić Ivu Andrića.

Predsednik Srbije je rekao da ovo nije most preko Save, već most koji spaja Beograd sa Banjalukom i Sarajevom.

- Premošćava nesporazum i prošlost. Jedna strana ovog mosta je prošlost, a druga budućnost. Srbija je zemlja proporcijalno svojoj veličini sa najviše puteva i auto-puteva u izgradnji - dodao je predsednik Srbije.

O borbenoj gotovosti Hrvatske

Govoreći o borbenoj gotovosti vojske Hrvatske, Vučić kaže da je to njihovo pravo, a da Srbija to neće raditi.

- Mislim da je dovoljno da pogledate sve novine i televizije i da primetite da se vodi kampanja kako bi se naštetilo našoj zemlji. Kako da objasne da imamo bolji Klinički centar i više autoputeva gradimo od njih, sada im se približavamo po broju.. Što bi oni bili radosni? Danas nam je BDP 53 milijarde, i jednima i drugima. Moraju da nađu nekog krivca i to sam ja, a ja nemam problem sa tim. Moj osmeh je izazvan zadovoljstvom zbog njihovog nezadovoljstva. Siguran sam da je Plenković radostan što Srbija napreduje, trebalo je da ga zovem na otvaranje. Posebno sam siguran da prati naš brzi voz, pošto ga oni nemaju - rekao je predsednik Vučić.

O sedenju na dve stolice

Na komentare hrvatskih medija da Srbija sedi na dve stolice, Vučić je rekao da su na Srbiju ogromni pritisci.

- Mi imamo jednu stolicu, ogromni su pritisci na Srbiju. Noćas sam do kasno imao razgovor tek toliko o velikom poštovanju o pravu drugih zemalja da očuvaju svoju samostalnost. Nisam mnogo bolje ni očekivao od velikih prijatelja u Zagrebu.

- Mnogo toga moramo da uradimo, ali bez puteva nema ni investicija. Radimo kanalizaciju, prečistače, to će pomoći i opstanku i ostanku ljudi. Ne može u Srbiji da se živi mnogo bolje od ljudi u regionu, ovo je podrška Srbije i Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

- Što se Drobnjaka tiče, naravno da će biti ispitani njegovi računi, ali mi nije jasno da na švajcarskim računima nisu primetili neke veće iznose nekih drugih ljudi.

Vučić je, govoreći o predstojećim izborima naveo da ne počinje nikakvo prikupljanje potpisa, i da će se to najverovatnije odigrati 7. marta.

- Naravno da ne počinjemo sa prikupljanjem potpisa, sedmog sam marta zakazao sednicu Predsedništva, koga briga sada za izbore, imamo većih muka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24Sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike