Nemci stopirali Severni tok 2, Amerikancima to nije dovoljno

23.02.2022

08:21

0

Nemci stopirali Severni tok 2, Amerikancima to nije dovoljno
Copyright Screesnhot/Youtube

Bela kuća je informisala javnost da se aktivnosti na projektu Severni tok 2 „ne odvijaju u ovom trenutku“, nakon što je Berlin zaustavio postupak sertifikacije gasovoda koji ide od Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Portparolka Bele kuće, Džen Psaki odbila je, tokom brifinga za medije u Beloj kući, da kaže da li je nemačka odluka podložna opozivu, što je izazvalo zabrinutost američkih zakonodavaca i drugih kritičara da će projekat ponovo oživeti, piše Rojters.

Republikanski senator Ted Kruz smatra da su sankcije za gasovod „korak u pravom smeru" i insistira na tome da ih treba upariti sa američkim sankcijama prema kompanijama koje su uključene u taj projekat, čega se Bajdenova administracija za sada odriče.

Iza projekta gasovoda Severni tok 2 stoji ruski gasni holding „Gasprom“, a u njega su još uključene nemačke kompanije „Uniper“ i „Vinteršel“, francuski „Anži“, britanski „Šel“ i austrijski „OMV“.

Čega se Amerikanci boje

Džejms Trenor, specijalni savetnik i stručnjak za sankcije u advokatskoj firmi „Kadvalader“, kaže da je nemačko zaustavljanje gasovoda donelo olakšanje mnogima sa obe strane Atlantika, ali da bi projekat ipak mogao da se nastavi kasnije.

- Ono što je Nemačka uradila u suštini je stavljanje (projekta) ''na led''. Ali, naravno nemački potez podleže revidiranju i mogao bi kasnije ponovo da bude razmotren - rekao je on.

Nemačka je u utorak zaustavila projekat podmorskog gasovoda, namenjenog da udvostruči protok ruskog gasa direktno u Nemačku, nakon što je Rusija zvanično priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini.

Ovaj energetski projekat, koji je izazvao duboke podele u Evropi, vredan 11 milijardi dolara, izgrađen je i napunjen gasom u septembru prošle godine. Gasovod nije pokrenut jer još nije dobio dozvolu za rad od Nemačke i Evropske unije. Nemačka je zahtevala da se operater gasovoda registruje lokalno a ne samo u Švajcarskoj.

Ovaj gasovod je trebalo da diverzifikuje snabdevanje Evrope energijom, ali je naišao na protivljenje Vašingtona, a i unutar same Evropske unije od direktno pogođene Ukrajine i Poljske, kao većitog proitivnika Rusije.

Protivnici tog projekta tvrde da će on povećati zavisnost Evrope od snabdevanja gasom iz Rusije i da će lišiti tranzitnih taksi Ukrajinu, preko koje ide drugi ruski gasovod.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike