Privrednici anketirani: Šta su izazovi i hoće li biti otpuštanja u 2022.

18.02.2022

12:40

0

Autor: 24sedam

U velikoj anketi Privredne komore Srbije poslovni ljudi su odgovarali o izazovima i problemima, ali i tome da li će otpuštati ljude ove godine

Privrednici anketirani: Šta su izazovi i hoće li biti otpuštanja u 2022.
Copyright Profimedia

Privreda ocenjuje da je situacija na tržištu rada stabilna, većina očekuje rast ili nepromenjen nivo prometa usluga i dobara, umereni su optimisti kada je reč o povećanju izvoza u prvom tromesečju 2022. i planiraju veći obim investicija, pokazuju rezultati ankete PKS.

Privredne komore Srbije „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji“ u kojoj je 1.571 preduzeće ocenilo svoje poslovanje u četvrtom kvartalu prošle i iznelo očekivanja za prvi kvartal ove godine.

S druge strane, visoke cene resursa i tražnja na domaćem tržištu predstavljaju izazove sa kojima se najveći deo privrede suočava početkom 2022. godine, saopšteno je iz PKS.

Troškovi inputa u poslednjem tromesečju 2021. povećani su kod 72 odsto ispitanika u odnosu na treći kvartal prošle godine, najviše u drvnoj industriji i poljoprivredi.

Više od polovine anketiranih očekuje da će poslovna klima u prvom tromesečju ove godine ostati nepromenjena, četvrtina da će biti poboljšana, a 23 odsto očekuje lošiju poslovnu klimu u odnosu na poslednji kvartal 2021.

Većina kompanija je u četvrtom kvartalu prošle godine zadržalo ili čak povećalo broj zaposlenih, a smanjenje broja zaposlenih ni u prvom kvartalu ove godine ne očekuje 92 odsto ispitanih preduzeća.

Nadaju se boljoj trgovini

Kada je reč o prometu, većina očekuje nastavak pozitivnog trenda u prvom kvartalu tekuće godine – čak 61 odsto očekuje veći ili nepromenjen promet.

Takođe, privrednici očekuju povećanje izvoza u prva tri meseca ove godine, a tri četvrtine isti ili povećan obim uvoza u odnosu na kraj 2021.

Rezultati anktete pokazuju da čak 87 posto kompanija planira veći ili isti nivo investicija u odnosu na prošlu godinu, najviše u građevinske objekte i zemljište, uvoznu i domaću opremu.

Ohrabruje podatak da je 78 odsto anketiranih ukazalo da ima dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a kada je u pitanju likvidnost, sa najvećim izazovom se suočavaju turizam i ugostiteljstvo, drvna industrija i komunalne delatnosti.

Preduzeća su prošle godine najviše koristila sopstvena sredstva za poslovanje - 80 odsto firmi, a kredite 17 procenata. Podsticaje državnih institucija i lokalnih samouprava koristilo je 40 posto kompanija.

Anketirana preduzeća zapošljavaju više od 285.000 radnika, a prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2020. godinu, ostvarila su gotovo 22 milijarde evra prihoda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike