Cene gasa i nafte opet "divljaju": Poskupljenja zbog tenzija oko Ukrajine

14.02.2022

08:20

0

Cena nafte premašila 95 dolara po barelu, dok je gas u Evropi skočio jutros za gotovo 14 odsto

Cene gasa i nafte opet "divljaju": Poskupljenja zbog tenzija oko Ukrajine
Gas - Copyright Profimedia

Cene nafte su dostigle jutros na azijskom trgovanju sedmogodišnji maksimum usled zaoštravanja geopolitičkih tenzija oko Ukrajine, rastuće globalne potražnje i manjka ponude.

Evropska nafta Brent je porasla za dodatnih 1,02 dolara u odnosu na petak, na 95,46 dolara po barelu, dok je američka WTI nafta skočila za 1,27 dolara na 94,37 dolara za barel, prenosi Rojters.

Usponu cena nafte doprinela je zabrinutost da bi eventualna ruska invazija na Ukrajinu izazvala sankcije SAD i Evrope i poremetila izvoz ovog velikog proizvođača "crnog zlata" što bi pogrošalo ionako nedovoljnu ponudu na tržištu. Kremlj demantuje da planira napad na ovu bivšu sovjetsku republiku.

S druge strane, cena gasa u Evropi porasla je iznad 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od kraja januara, takođe usred rastućih tenzija oko Ukrajine. Prema podacima sa londonske ICE berze, cena ovog energenta je uzletela za 13,7 procenata, javlja agencija Tas s.

Na holandskom TTF čvorištu, cena gasa za martovske isporuke (tzv. fjučers ugovori) iznosila je 1.031,8 dolara za 1.000 kubika, ili 88 evra po MWh.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike