Pravili marlboro, sad stavljaju katanac: Gasi se Fabrika duhana Sarajevo

11.02.2022

09:46

0

Autor: 24sedam

Fabrika duhana Sarajevo (FDS) prestaje sa radom 31. marta, najavljuju iz sindikata

Pravili marlboro, sad stavljaju katanac: Gasi se Fabrika duhana Sarajevo
Copyright Pixabay

Krajem marta se pokreće proces likvidacije ovog preduzeća, tvrdi Muhamed Avdagić, predsednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji Bosne i Hercegovine.

- Sve igre oko "Fabrike duhana Sarajevo" se završavaju i sve bivše federalne vlade snose deo odgovornosti za gašenje ove fabrike sa tradicijom od 130 godina. U ovoj fabrici je pre rata radilo 3.000 ljudi, a sada je ostalo svega 150 radnika, a i oni će ostati bez posla za 50 dana - rekao je Avdagić za portal Faktor.

Dodao je da će radnicima biti uručeni otkazi i da će dobiti otpremninu čiji iznos za sada nije poznat, te da će na poslu ostati oko pet radnika iz Uprave, kako bi završili proces likvidacije
Prema rečima Avdagića, urušavanje „FDS-a“ nastavilo se 2016. godine, kada je vlada

Federacije BiH prodala svoj udeo od 39,9 posto austrijskoj kompaniji „CID Adrijatik Investments“, koja je delovala u saradnji sa gigantom duvanske industrije „Britiš Amerikan Tobako“, navodi se u tekstu.

„Fabrika duhana Sarajevo“ je fabrika koja je proizvodila čuvene cigarete „sarajevsku drinu“ (zvanično samo „drinu“), za koje je tokom osamdesetih godina prošlog veka važila fama da su istog kvaliteta kao „malrboro“ proizvođača „Filip Moris“, po čijom licencom su se te cigarete proizvodile u Sarajevu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike