Stare cene još samo nedelju dana: Od februara važe ove cene

24.01.2022

12:12

0

Autor: 24sedam

Zbog usklađivanja sa propisima EU, u Srbiji su u januaru podignute akcize na duvan a time će od 31. januara i cigarete biti skuplje

Stare cene još samo nedelju dana: Od februara važe ove cene
Copyright Foto; Pixabay/ Ralf Kunze

Pušači će u Srbiji za svoju omiljenu paklicu cigareta već od 31. januara plaćati za desetak dinara skuplje.

Zbog redovnog usklađivanja akciza na duvanske proizvode, što je dogovoreno sa EU, i u januaru su promenjene trošarine pa su proizvođači počeli da objavljuju svoje cenovnike, piše Telegraf.

Prvi je to uradio "Japan tobako internešenal" (JTI) iz Sente. Prema listi iz "Službenog glasnika Republike Srbije", cene njihovih cigareta kreću se sada u rasponu od 290 dinara, a najskuplja 570.

Slede i povećanja kod "Filipa Morisa" iz Niša i "Britiš amerikan tobaka" iz Vranju, i to takođe za desetak dinara.

Nove cene

Sa novom cenom "drina" u tvrdom pakovanju koštaće 310 dinara, „vinston blue“ 330 a „100's red“ 340. Toliko će koštati i „kamel 100s“ dok će „laki strajk" biti nešto jeftiniji – 320, odnosno 330 dinara (blue 100’s).

"Ronhill slim" će koštati 360 dinara, paklica "rotmansa" 310 dinara a "pal mala" ide na 320.

Akcize na duvan se, prema akciznom kalendaru, usklađuju dva puta godišnje, u januaru i julu. Svakom prilikom specifična akciza se uvećava za 1,5 dinara po paklici i tako će biti  do kraja 2025. godine. Stopa proporcionalne akcize (33 odsto) se ne menja ali se ona menja samim tim što se menja i specifična, jer se menja krajnja cena. Na sve to se dodaje i PDV, pa je povećanje obično 10 dinara.

Do navedenog datuma, 2025. godine, nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta treba bi da dosegne evropski minimum od 1,8 evra.

Pored cigareta, poskupljivaće ubrzano i nesagorevajući duvan, odnosno ulja i tečnosti za elektronske cigarete.

Sada je akciza na nesagorevajući duvan 6,76 odsto maloprodajne cene, a predloženo je da se uvećava za po jedan dinar po mililitru svake godine u srednjoročnom periodu do 2025. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike