Tri decenije porodičnog biznisa Lukića: Znanjem i strpljenjem do kvalitetnog duvana

02.10.2020

17:50 >> 10:57

0

Porodica Slaviše Lukića, iz sela Drmnika kod Ljubovije na tri hektara uzgajaju ovu industrijsku biljku. Uz duvan, tradicionalno se bave i malinom, ali i ovča

Tri decenije porodičnog biznisa Lukića: Znanjem i strpljenjem do kvalitetnog duvana
Copyright Promo/Agro TV

Svaki posao da bi bio uspešan mora da bude porodičan. Tako je i sa gajenjem duvana. Porodica Slaviše Lukića, iz sela Drmnika kod Ljubovije, već tri decenije uspešno gaji ovu industrijsku biljku. Uz duvan, tradicionalno se bave i malinom, ali i ovčarstvom.

Slaviša Lukić je za Agro TV ispričao da se ovim poslom bavio i njegov deda, zatim otac, a sada on. Najviše vremena posvetili su uzgoju malina i duvana, a od tog posla i žive.

– Na tri hektara gajimo duvan. Uzgajamo duvan tipa “mađarac” jer se on najbolje pokazao na našem području i time se bavimo već 15 godina – kaže Lukić.

Zahtevan posao

Prema njegovim rečima, kod gajenja duvana najbitnija je priprema rasada.

– To je zahtevan posao. Počinje se na proleće u plastenicima, gde se radi rasađivanje, a onda ide tretiranje, berba i sušenje. Potrebno je i znanje i strpljenje da bi se dobio kvalitetan osušen duvan – ističe sagovornik Agro TV.

Slaviša Lukić sa porodicom na svom imanju; Promo/Agro TV

Na 500 metara nadmorske visine su idealni uslovi za gajenje duvana. Klima i vrsta zemljišta najbitniji su za ovu proizvodnju. Ovde je zemlja laka, rastresita i provetrena, pa je za duvan najbolji položaj na brdskim i nagnutim delovima.

– Priprema zemljišta je od izuzetnog značaja – nastavlja Lukić.

On kaže da je ovaj deo Srbije odličan za gajenje duvana.

Nema spavanja

– Potrebni su mu breg i sunce. Ranije se sve sadilo ručno, a onda smo nabavili sadilice za traktor. Okopavali smo pre i prskali ručno. Branje počinje krajem juna, i završava se krajem septembra – dodaje Lukić.

Kako objašnjava, list duvana se bere u tehničkoj zrelosti, i sazreva od baze ka vrhu.

Prosečna godina

Prinos duvana zavisi od brojnih faktora. Stručnjaci za ovu godinu kažu da će biti prosečna, a proizvođači nisu nezadovoljni kvalitetom i količinama koje će moći da prodaju. Plasman duvana je siguran posao i otkup se radi redovno.

– Nedeljno dva do tri lista budu zrela. Berba traje oko dva do tri meseca i može ručno ili mašinama da se radi. Ima pet do šest branja. Po dva do tri lista od svakog struka. Nekad se on nizao na drvenim ramovima i to je bio teži posao. Sada je mnogo lakše i odmah se stavlja u sušaru – ističe Lukić.

Treba znati, dodaje on, kada je pravo vreme za skidanje duvana. Kada se duvan stavi u sušaru, nema spavanja dok se ceo posao ne završi.

– Dobijamo jednu do dve tone po hektaru. Svaka parcela je zasebna. Ranije je bilo više podsticaja za gajenje duvana, pa je i nama bilo lakše. Imali smo premiju i po hektaru i po kilogramu. Sada samo po kilogramu. Sve ostalo je ukinuto – naglašava Lukić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agro TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike