SAZNAJEMO Posle dve godine pauze imaćemo Sajam automobila, ali ovaj put potpuno drugačiji!

11.02.2022

06:35

0

Nakon dve godine pauze ljubitelji automobila će se konačno okupiti na Beogradskom sajmu, ali BG Car Show neće biti ni nalik onome na šta smo navikli

SAZNAJEMO Posle dve godine pauze imaćemo Sajam automobila, ali ovaj put potpuno drugačiji!
profimedia-0326412846 - Copyright Profimedia

Najnovija vozila, regionalne, a možda i svetske premijere, veliki izbor i značajni popusti pri kupovini automobila, 150.000 posetilaca… Sve to smo navikli da vidimo na beogradskom Sajmu automobila, međutim, većine toga neće biti na ovogodišnjem BG Car Show, saznaje 24sedam od upućenih u aktuelno automobilsko tržište.

Milan Belin, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i generalni direktor „Reno Nisan Srbije“, kaže da se u ovoj teškoj situaciji po automobilsku industriju ne sme dozvoliti da se treću godinu zaredom ne održi Sajam.

- Što se sadašnje situacije sa koronom tiče, Sajma će biti održan od 12. do 15. maja na Beogradskom sajmu. Akcenat Sajma će biti na novim tehnologijama, ekološkim vozilima, hibridnim vozilima i onima na struju. Da li će neko od uvoznika uspeti da obezbedi količinu vozila za izlaganje i prodaju, u ovom trenutku je teško reći, ali šanse su male. Ljudi bi trebalo da su svesni situacije i problema sa proizvodnjom automobila u Evropi i svetu i da ne očekuju da će na Sajmu biti vozila na lageru i popusta, kao što su navikli – kaže Belin.

Naglasak na novim tehnologijama

Belin ne želi da bude decidiran i ostavlja malo prostora za nadu, ali šanse su, realno, male. Da bi uvoznici imali vozila za Sajam, trebalo bi da su ih već naručili iz proizvodnje ili „da ih naruče danas“, da bi eventualno bila napravljena (jer nema ih na lageru ni u fabrikama), uvezena, ocarinjena i isporučena do Sajma.

- Ideja je da ovaj sajam ne bude prodajni, jer situacija tako nalaže, već da se javnost upozna sa novim tehnologijama i time dokle je svet stigao u nečemu što je već sadašnjost u Evropi. Sledeće godine je po rasporedu Međunarodni sajam automobila u Beogradu, pa se nadamo da će do tada sitaucija da se normalizuje i da će taj sajam biti i komercijalni. Moramo da održimo kontinuitet – naglašava Belin.

On kaže da se većina uobičajenih učesnika prijavila - skoro svi „motociklisti“, tako da će se nivo ipak održati. Neki se, međutim, još premišljaju.

Stanko Čučković, direktor prodaje u „Britiš motorsu“, uvozniku vozila grupe „Jaguar Land Rover“, kaže da su dobili pozivnicu za Sajam, ali da se još nisu odlučili jer nemaju garanciju proizvođača da će dobiti željena vozila do početka manifestacije.

Slična je situacija i kod „Fijata“. U „AC Stojanov“ iz Novog Sada, koji zastupa i ovaj brend, kažu nam da se u vezi sa Sajmom još ništa zvanično ne zna.

- Mi očekujemo da će nam stići „fijat tonale“, kao i novi „džip kompas“, ali to je sve najava „u toku godine“, tako da za Sajam ne može da se očekuje nabavka vozila za prodaju. Kod nekih proizvođača neke modele možete nabaviti, a neke ne možete, tako da je sve neodređeno – kaže Sanja Titin, marketing menadžer.

Automobilska industrija u nokdaunu

Stanko Čučković ističe da, pored generalnih problema koji muče celu automobilsku industriju, proizvođači britanskih marki, ali i onih modela drugih evropskih proizvođača koji se sklapaju „na Ostrvu“, imaju i dodatne muke.

- Nedostatak čipova, koji se nalaze u mnogim sistemima današnjih automobila, usporilo je proizvodnju u svim fabrikama. Proizvođači u Velikoj Britaniji uz to imaju i probleme zbog Bregzita, pa su tako nama vozila iz cele game poskupela za 12,5 odsto zbog uvećanih carinskih dažbina. Ali očekujemo da će se to srediti sa novim sporazumom o slobodnoj trgovini - napominje Čučković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike