„Happy Hour“ čak i u samousluzi: Čime se sve trgovci služe ne bi li nam izvukli još koji dinar

28.01.2022

15:32

0

Trgovački lanci, po prirodi stvari skloni svakakvim reklamama i „mamiparama“, u Srbiji su se dosetili da praksu uobičajenu u jednom drugom sektoru primene i u maloprodaji hrane

„Happy Hour“ čak i u samousluzi: Čime se sve trgovci služe ne bi li nam izvukli još koji dinar
hepi hour1 - Copyright Pixabay

Ne bi li odvratili pažnju potrošača od ponude konkurencije, i „skrenuli“ preostali novac u novčaniku, u jednom velikom trgovinskom lancu odlučili su ovih dana da se oprobaju sa „happy hourom“, odnosno tačno određenim vremenom u kome su cene niže.

U ponudi, koja se menja nedeljno, u određena dva sata radnim danima važi popust za određene namirnice. Naravno, ne radi se o nekim „životnim“ ili skupim namirnicama bez kojih se ne može ili koje kupujemo svakodnevno, ali popust od 15 do 20 odsto u svakom slučaju dobro dođe. Što kažu ljudi, „zauvar je svaki dinar“.

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu u Privrednoj komori Srbije, kaže za 24sedam da ovakva vrsta akcije u maloprodaji jeste novina na našem tržištu, ali je već viđena stvar u svetu.

- Takozvani happy hour je poznata stvar i kod nas, ali u nekim drugim granama prodaje i usluga, recimo u ugostiteljstvu, dok u maloprodaji hrane nije uobičajena i kod nas nije raširena. To što se pojavila i tamo samo je znak koliko je naše tržište maloprodaje postalo konkurentno i da se pronalazi svako moguće rešenje kako bi se došlo do svakog kupca – kaže Malinović.

Važno da je sve jasno i po zakonu

Malinović ističe da ono što je važno jeste da se takvim „inovacijama“ ne krše postojeći propisi o trgovini i zaštiti potrošača.

- Te akcije moraju da budu jasno obeležene, nedvosmislene, da se zna rok u kome se obavljaju… sve ono što je neophodno da se kupac ne dovodi u zabludu – ističe Malinović.

Malinović kaže da, bar što se tiče velikih trgovinskih lanaca kod nas, generalno nema mnogo žalbi potrošača kada je reč o ponašanju trgovaca u vreme „akcija“ koje sprovode.

- Zakon kod nas je veoma jasan što se tiče promocija i akcija - na koji način se oglašavaju, sprovode i na koji način se knjigovodstveno evidentiraju – kaže Malinović.

Od američkih mornara do srpskih penzionera

„Happy hour“, koji inače potiče od naziva za vreme „van dužnosti“ američkih mornara još od dvadesetih godina prošlog veka, brzo je usvojen kao termin za vremenski ograničeno sniženje cene u barovima i kafićima (od šezdesetih), a potom proširen i u druge grane maloprodaje.

Danas se taj način dodatne zarade u „mrtvo doba dana“ za biznis, ali i vid dodatne reklame, može sresti kod kafića, bioskopa, elektroenergetskih kompanija (noćna tarifa je zapravo „happy hour“ zbog slabe tražnje), u saobraćaju (naplata ulaska u određene gradske zone u neko doba dana)… Ponuda ide sve do banaka, od kojih jedna u Poljskoj nudi bolju kamatnu stopu ako se novac položi u određeno doba dana.

Čak se i akcije za penzionere u Srbiji, koji u nekim trgovinama kupuju s popustom određeni dan u nedelji ili mesecu, može smatrati „happy hourom“.

Nije važna samo cena

Međutim, iako trgovački legitimna akcija, pitanje je koliko ona može doneti u maloprodaji hrane. Tempirati kupovinu mimo toga „kada nam treba“ i „kada možemo“ je prilično neizvodljiva varijanta za većinu potrošača, a tu postoji i globalni trend koji u prvom vidu nema cenu nego nešto sasvim drugo – iskustvo potrošača u kupovini.

Profimedia
 

Prema istraživanju kompanije „PrajsvoterhausKupers“, čak 86 odsto kupaca je spremno da plati više ako ima dobro korisničko iskustvo. Marketinški analitičari kažu da će u narednim godinama to biti presudno za prodaju, mnogo više od cene i realnog kvaliteta proizvoda.

A za tako nešto potrebni su ljudi, dobro obučeni i prijatni prodavci. I dobro plaćeni, naravno, što je nešto čime se „Delez“ i njegove prodavnice „Šop&Go,“ koje su kod nas uvele „happy hour“, kako smo videli nedavno, ne mogu baš pohvaliti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike