Veća zaposlenost, bolji poslovni ambijent i efikasnija upotreba energije: Usvojen program ekonomskih reformi

27.01.2022

16:10

0

Dokument koji je usvojila Vlada Srbije daje pregled makroekonomske, fiskalne i monetarne politike Srbije

Veća zaposlenost, bolji poslovni ambijent i efikasnija upotreba energije: Usvojen program ekonomskih reformi
Copyright Profimedia

Osmi ciklus izrade Programa ekonomskih reformi za period 2022. - 2024. godine završen je u predviđenom roku i biće predat Evropskoj komisiji do 31. januara, a Vlada Srbije je 20. januara usvojila taj dokument, objavilo je Ministarstvo finansija.

Kao i u prethodnim ciklusima, dokument daje pregled makroekonomske, fiskalne i monetarne politike, navodeći da je ekonomska politika u Srbiji adekvatno odgovorila na krizu izazvanu pandemijom korona virusa, čemu je između ostalog doprinela prethodno postignuta makroekonomska stabilnost, navodi se u objavi Ministarstva finansija Srbije.

Pomoć i privredi i građanima

Ističe se da je fiskalnom politikom obezbeđen sveobuhvatan paket mera kojim je pružena pomoć privredi i stanovništvu i čiji se pozitivni efekti odražavaju na makroekonomske pokazatelje.

Takođe i da je produženo trajanje nepovoljne epidemijske situacije u 2021. godini uslovilo još jednu, po obimu značajnu pomoć privredi i stanovništvu, kako bi se uz masovnu vakcinaciju stanovništva i stavljanje epidemije pod kontrolu, obezbedili uslovi za potpun oporavak i rast ekonomije.

Ovaj program, navode iz Ministarstva finansija, u skladu je sa smernicama Evropske komisije i daje pregled glavnih strukturnih izazova za konkurentnost, kao i održiv i inkluzivni rast na centralnom nivou organizovanih u 13 oblasti.

Reč je o oblastima upravljanja javnim finansijama, zelenoj tranziciji, digitalnoj transformaciji, poslovnom okruženju i smanjenju sive ekonomije, istraživanju, razvoju i inovacijama, reforme u oblasti ekonomskih integracija, zatim reformi energetskog te transportnog tržišta, poljoprivredi, industriji i uslugama, obrazovanju i veštinama, zapošljavanju i tržištu rada, socijalnoj zaštiti i inkluziji i sistemima zdravstvene zaštite.

Tri ključna izazova

U tim oblastima, ističu u Ministarstvu, identifikovana su tri ključna izazova, a to su povećanje zaposlenosti, posebno mladih i usklađivanje kvalifikacija sa potrebama tržišta rada, unapređenje poslovnog ambijenta povoljnijeg za investicije, kao i efikasnije korišćenje energije uz dalje otvaranje energetskog tržišta.

Ovi izazovi biće prioritetni u narednom trogodišnjem periodu, navode u Ministarstvu finansija i dodaju da je sprovođenje reformi identifikovanih u ovom dokumentu važno kako za poboljšanje konkurentnosti, podsticanje otvaranja novih radnih mesta i olakšavanje socijalne inkluzije, tako i za ispunjavanje ekonomskih kriterijuma u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Podsećaju da je Vlada Srbije 2018. godine imenovala ministra finansija Sinišu Malog za nacionalnog koordinatora i rukovodioca Radne grupe za izradu i praćenje sprovođenja Programa ekonomskih reformi i da u izradi ovog dokumenta osim Ministarstva finansija učestvuju Republički sekretarijat za javne politike, Narodna banka Srbije kao i mnogobrojni članovi interresorne Radne grupe za izradu i praćenje sprovođenja Programa.

Program 2022.- 2024. se razmatra sa predstavnicima evropskih institucija u prvoj polovini ove godine, posle čega se usvajaju okviri ekonomskog dijaloga, na sastanku Saveta EU za ekonomska i finansijska pitanja i nove zajedničke preporuke za Zapadni Balkan i Tursku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike