Zakazano novo poskupljenje: Pušačima novi udar na džep u julu

19.06.2021

09:14 >> 11:33

0

Redovno polugodišnje usklađivanje cena duvanskih proizvoda prema zahtevima EU ponovo menja cenu cigareta

Zakazano novo poskupljenje: Pušačima novi udar na džep u julu
Copyright Pixabay

Za dve nedelje nekim pušačima će cigarete poskupeti za desetak dinara po paklici, a to u julu čeka i ostale. Poskupljenje je već „zakazano“, i od 5. jula u Srbiji će važiti nove cene prvo fabrike „Japan tobako“ (JTI) iz Sente, kaže cenovnik objavljen u “Službenom glasniku”.

Prema cenovniku ove akcizne robe , najjeftinija pakla koštaće 280 dinara a najskuplja će biti 560 dinara.

Ubrzo će svoje cenovnike uskladiti i drugi proizvođači i tako cene cigarete približiti onim paprenim u Evropskoj uniji.

Dogovor sa EU

Prema akciznom kalendaru usvojenom u dogovoru sa EU, kao deo približavanja tržištu Unije, proizvođači u Srbiji dva puta godišnje usklađuju cene. Prema planu cena specifične akcize povećava se za 1,5 dinara po paklici svakog puta, sve do kraja 2025. godine. S time raste i iznos proporcionalne akcize, koja je 33 odsto cene cigareta.

Na sve to dodaje se PDV od 20 odsto i dobija krajnja cena na kiosku ili kasi prodavnice.

Poslednje poskupljenje za desetak dinara bilo je 1. februara ove godine, a naredno će biti u januara 2021. Od februara od jula specifična akciza bila je 76,75 dinara po pakovanju od 20 cigareta a od 1. jula do kraja 2021. godine biće 78,25 dinara, a u periodu od 1. januara do 30. juna 2022. godine 79,75 dinara po paklici.

Kroz postepeno povećanje akciza namera je da se u pomenutom vremenskom roku dostigne minimalni nivo oporezivanja akcizom u Evropskoj uniji od 90 evra na 1.000 cigareta, odnosno minimum 1,8 evra po paklici.

Pročitajte još:

Od prvog dana 2021. godine, povećan je i iznos akcize na tečnost za punjenje elektronskih cigareta. Ona je sada šest dinara po mililitru, a svake godine će biti uvećana za dinar.

Plan je da iznos akcize na tečnost za punjenje elektronskih cigareta od 1. januara 2025. biti 10 dinara po mililitru.

Na ovo „evropsko“ usklađivanje akciza dolazi i ono redovno jednogodišnje sa inflacijom, koje sledi od januara 2022, ako indeks potrošačkih cena prelazi dva odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike