Poskupljuju cigarete: Od 1. februara nove cene!

20.01.2021

15:53 >> 09:13

0

Razlog za korekciju cene je uvećanje specifične akcize

Poskupljuju cigarete: Od 1. februara nove cene!
Copyright Foto; Pixabay/ Ralf Kunze

Cigarete koje proizvodi kompanija Japan Tobacco International iz Sente od 1. februara poskupeće za 10 dinara, a razlog za korekciju je uvećanje specifične akcize, za dinar i po po pakli, koja je predviđena Akciznim kalendarom.

Vlada Srbije im je na poslednjoj sednici odobrila nove cene, pa će pušači koji uživaju u proizvodima ove fabrike duvana za svoje zadovoljstvo morati da izdvoje od 270 do čak 550 dinara, piše Blic.

Tako se nastavlja praksa da s korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cene. Ono što je takođe izvesno, to je da će sa ovom korekcijom država proizvođačima, po ovom osnovu, po pakli uzimati 76,75 dinara, umesto dosadašnjih 74,5 dinara. Uz ovu specifičnu akcizu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna od 33 odsto, a na sve to dodaje se i PDV.

Drugim rečima, sa uvećanjem ovog nameta rastu i drugi, koje proizvođači moraju da izdvoje za državu, pa se zato cene koriguju znatno više od utvrđenog uvećanja po osnovu specifične akcize. Izvor “Blica” iz Vlade kaže da se ovih dana očekuju zahtevi i drugih proizvođača.

Pixabay

– Procedura nalaže da se za uvećanje cena traži odobrenje Vlade. Reč je o uvećanju specifične akcize za dinar i po, ali pošto se sa ovim nametom uvećavaja i iznos po osnovu proporcionalne akcize i PDV, proizvođači uvećavaju cenu za 10 dinara. Takav trend je definisan akciznim kalendarom, koji važi sve do kraja 2025. godine – ističe sagovornik Blica.

Pročitajte još

Kako dodaje, Srbija do tada mora da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada nešto više od 70 evra i ona spada među države gde su cigarete najjeftinije.

Duvandžije kažu da se iznos proporcionalne akcize od 33 odsto ne menja, ali se on obračunava na novu cenu paklice, na koju se dodaje i PDV.

– Kada se sve sračuna, u tom poskupljenju od 10 dinara oko osam ide državi – naglašavaju proizvođači.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike