Da li je to - to: Cene nafte stale na najvišem nivou od pojave omikrona

12.01.2022

11:41

0

Cene nafte su danas stabilne na nivou manjem od 84 dolara

Da li je to - to: Cene nafte stale na najvišem nivou od pojave omikrona
Profimedia

Fjučersima brenta i američke sirove nafte trguje se po najvišoj ceni od novembra, kada se pojavio veoma zarazan omikron soj kovida-19 koji, za razliku od ranijih mutacija virusa, nije uticao na nižu potražnju za gorivom, izveštava Rojters.

Cena fjučersa američke WTI nafte je porasla za 16 centi ili 0,2 posto, na 81,38 dolara za barel na azijskom trgovanju u 07:31 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon skoka od 3,8 odsto na prethodnoj sesiji.

Fjučersi severnomorske nafte brent su ojačali za dva centa na 83,74 dolara po barelu, blago produživši uspon sa prethodne tgovinske sesije kada je cena porasla za 3,5 procenata.

I FED podržava "jaku cenu"

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je u utorak da će privreda Sjedinjenih Država, najveći svetski potrošač nafte, trenutni skok infekcija kovidom-19 prebroditi uz samo "kratkotrajne" posledice i da je centralna banka spremna za početak pooštravanja monetarne politike.

- Pauel je izneo uveravanja da će FED suzbiti rastuću inflaciju, što povećava izglede za podizanje kamatnih stopa u martu, ali je istovremeno rekao da je FED kadar da očuva snažan ekonomski rast netaknutim. To bi moglo da podstakne potražnju za naftom koja je osetljiva na ekonomski rast - kaže Leona Liu, analitičarka u singapurskoj kompaniji "DejliFX".

Podaci Američkog instituta za naftu (API), međutim, sugerišu na slabiju potražnju za  gorivom, budući da je, prema njihovoj evidenciji, pad zaliha sirove nafte manji nego što se očekivalo, dok su zalihe benzina i destilata porasle.

Zalihe sirove nafte u SAD su pale za 1,1 milion barela u sedmici završenoj 7. januara, prema tržišnim izvorima na koje se poziva API. To je manje od očekivanog pada od 1,9 miliona barela, koliko je predviđalo 10 analitičara u anketi Rojtersa.

S druge strane, optimizam na tržištu nafte poduprle su prognoze američke Uprave za energetske informacije (EIA) objavljene u utorak, prema kojima će ukupna tražnja za naftom u SAD-u porasti za 840.000 barela dnevno (bpd) u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, naspram ranije prognoze o povećaju potražnje za 700.000 barela dnevno.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti