Novi rekord: NBS opet smanjila referentnu kamatu, dobra vest za zadužene u dinarima

10.12.2020

12:20

0

Autor: S. G.

Ova kamata se sada nalazi na nivou koji je za 1,25 odsto niži nego pre izbijanja pandemije

Profimedia

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da nastavi sa ublažavanjem monetarne politike i referentnu kamatnu stopu (RKS) je snizio za 25 baznih poena (0,25 odsto), na nivo od jedan odsto, saopštila je NBS.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor, kako se navodi, pruža dodatnu podršku domaćoj ekonomiji, imajući u vidu razmere krize u svetu izazvane pandemijom, ponovno pogoršanje epidemiološke situacije i usporavanje privrednog oporavka na globalnom nivou, posebno u Evropi.

Zašto je ovakva odluka značajna za sve koji su zaduženi u dinarima? Najjednostavnije rečeno, na osnovu referentne kamatne stope NBS banke formiraju svoje kamate na pozajmice. Tako će, usled smanjenja referentne kamatne stope i kamate na kredite u dinarima biti niže.

NBS i dalje ublažava monetarnu politiku; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Ova dodatna podrška je omogućena odgovornim vođenjem ekonomske politike u prethodnom periodu, koje je obezbedilo kapacitet monetarnoj politici i javnim finansijama da se izbore sa aktuelnom krizom bez ugrožavanja postignute niske i stabilne inflacije, kao i drugih pokazatelja makroekonomske stabilnosti – ističe se u saopštenju NBS.

Referentna kamatna stopa se dodatnim smanjenjem nalazi na nivou koji je za 1,25 procentnih poena niži nego pre izbijanja pandemije.

– Izvršni odbor očekuje da će dalje ublažavanje monetarne politike, uz prethodne snažne mere NBS i Vlade, kao i najavljene dodatne mere fiskalne politike, nastaviti povoljno da deluje na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka – naglašava se u saopštenju.

Pročitajte još: UTAS: Pomoć države treba da dobiju i preduzetničke turističke agencije

Istovremeno, kako dodaju, NBS je odlučila da suzi koridor svojih osnovnih kamatnih stopa. Time je kamatna stopa na depozitne olakšice smanjena na 0,1 odsto, a stopa na kreditne olakšice na 1,9 odsto.

Izvršni odbor je naglasio i da je inflacija u Srbiji ostala čvrsto pod kontrolom, kao što je to bila i u proteklih sedam godina.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti