Poljoprivreda kao prvi izbor: Dejan Ris otišao na fakultet da bi živeo na selu

28.11.2020

19:32 >> 20:43

0

Neki ljudi jednostavno odmalena znaju čime će se baviti u životu. Za Dejana Risa to je poljoprivreda, ali zbog tog sna se moralo i do Novog Sada

Poljoprivreda kao prvi izbor: Dejan Ris otišao na fakultet da bi živeo na selu
Copyright Dejan Ris, Srpska Crnja, Foto: AgroTV

Dokaza kakve rezultate daje simbioza iskustva rada na imanju i teoretska akademska znanja u prilogu AgroTV pokazao je Dejan Ris (23) iz Srpske Crnje, mestu u Banatu na samoj granici sa Rumunijom.

Dejan nema ni trunke sumnje čime u životu želi da se bavi, a ova godina i globalna potreba za “svojom hranom” mu je to i potvrila. Na Agronomskom fakultetu u Novom Sadu studira voćarstvo i vinogradarstvo a kod kuće se bavi i ratarstvom i stočarstvom a od ove godine i proizvodnjom rakije.

Nastavio je očevim stopama u ratarstvu, koje je potom zaokruženo u sistem kupovinom svinja i ovaca. Danas obrađuju 65 hektara, na kojima uzgajaju pšenicu, kukuruz i suncokret. Ove godine vremenske prilike su im donele dve tone suncokreta po jutru (0,6 hektara), oko sedam tona kukuruza i tri tone pšenice. Sav rod se skladišti u seoskim zadrugama gde čeka pogodnu cenu.

Cena žitarica ne bi bila ni toliko važna da, kaže Dejan, dubrivo, hemija i seme nisu tako skupi.

– A zasve treba para. Ove godine smo kupili traktor a konkurisao sam i za subvenciju za nabavku priključne mehanizacije kod Republike. Od opreme imamo praktično sve potrebno za proizvodnju, sve do  kombajna tako da „treba samo volje da se radi“ – kaže Dejan.

Širi se na stočarstvo

A volje ne nedostaje ovoj porodici koja na svojoj farmi drži i ovde rase „virtemberg“ i „bergamo“ i „il de frans“. Ovce se trenutno koriste samo za mesaru a kada se bude proširio obim, Dejan planira da se usresredi i na priplod. Cena jaganjaca tokom godine varira od 2,2 do 2,7 evra po kilogramu.

Osnova ponesena sa seoskog imanja dosta je značila na fakultetu u Novom Sadu, odakle je pak Dejan u Srpsku Crnju „vratio“ unapređeno o teorijom obogaćeno znanje koje sada može da isproba na svom imanju.

Foto:AgroTV

Na imanju pored Dejana, rade i otac i stric.

– Najteži deo sezone je s jeseni, kada treba skinuti useve suncokreta i kukuruza a ujedno treba da se priprema zemljište za sadnju pšenice. „Od jutra do sutra“ počine pregledom mašina pa ponekad sve do uveče – kaže Dejan.

Pročitajte još:

Kakve su šanse da u Srbiji zažive „Zelene javne nabavke”?

Koliko zarađuju srpski softveraši?

Dodatnu radnu snagu najviše angažuju za lucerku, koju uzgajaju za svoje i potrebe drugih stočara.

Dejan kaže da je znao da se baviti poljoprivredom čim je prvi put s ocem seo u traktor. Izbor fakulteta je bio prirodan, a s time povezani odlazak u grad ništa nije poremetio.

Foto: AgroTV

Mladi ljudi koji dana odu sa sela u grad i tamo ostanu su na neki način primorani na takav potez, ako kod kuće nemaju uslova da se bave poljoprivredom. To bi moglo da se popravi boljim sistemom savetovanja, na primer, šta da rade ako imaju malo zemlje, da se bave povrtarstvom ili voćarstvom. A onda sve od tebe zavisi i od tvog truda – pojašnjava Dejan.

Svojim vršnjacima preporučuje da probaju, ako imaju volje, i profit će sigurno doći.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike