Svetska banka: Srbija prošla mnogo bolje od EU, poljoprivreda sprečila recesiju

07.11.2020

10:14

0

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Stiven Ndegva ocenio da je srpska privreda tokom pandemije prošla relativno dobro

Profimedia

Srbija će imati ove godine najmanji pad ekonomske aktivnosti na Zapadnom Balkana od minus tri odsto, a to je mnogo manje od onoga što se očekuje za Evropsku uniju, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Stiven Ndegva.

U intervjuu za “Kurir” on je ocenio da je srpska privreda tokom pandemije prošla relativno dobro u poređenju sa drugim državama.

– U narednom periodu će ekonomski oporavak biti snažniji, a izgledi za rast biće bolji ako Srbija ugrabi priliku da udahne privredi novu energiju primenom važnih reformi – rekao je on.

Ambiciozne reforme neophodne

Ndegva je ocenio da je srpski rezultat postignut zahvaljujući izdašnom paketu fiskalnih podsticaja koji je uporediv sa paketima u mnogo bogatijim državama.

– Aktivnosti u nekim sektorima bili su bolji nego što se očekivalo, na primer u poljoprivredi, što je prilično sprečilo dublju recesiju ove godine – rekao je on.

Savet za novu Vladu Srbije da primeni ambiciozan set reformi; TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Oporavak privrede on očekuje 2021. godine, a razvoj mnogih događaja nije pod kontrolom Srbije. Ndegva dodaje da bi se oporavak srpske privrede desio Vlada Srbije treba da primeni ambiciozan set reformi koji je definisan u ekspozeu premijerke Ane Brnabić i izveštaju Svetske banke “Nova agenda za privredni rast Srbije”.

– Jedino reforme mogu da omoguće srpskoj privredi da izađe iz krize snažnija i bolje pripremljena za nove izazove – naglasio je on.

Važna podrška građanima

Ndegva je rekao da se na reformu državnih preduzeća u Srbiji dugo čeka, i dodao da privredu treba pripremiti za budući “zeleni rast” koji vodi ka čistoj energiji, boljem upravljanju otpadom, ekološki bezbednoj poljoprivredi.

Pročitajte još: Njih niko ne može da ucenjuje: Zadrugari spasavaju sebe, ali i Srbiju

Pročitajte još: Agencije: Ministarstvo pomaže osiguranjima, NOPS: Propašće vaučeri

On je ocenio da su tokom krize sve države pokušale da pruže podršku preduzećima i građanima pa je to učinila i Srbija.

– Jedna od lekcija za Srbiju je da je potrebna bolje ciljana pomoć. Budžetski resursi se iscrpljuju i podrška koja se pruža treba da bude selektivnija – zaključio je on.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti