Finansiranje sanacije kuća i zgrada: Ugovori sa opštinama o zameni stolarije do 10. juna

05.05.2021

16:09

0

Javni poziv predstavlja pilot projekat na osnovu kojeg će Ministarstvo rudarstva i energetike dalje razvijati modele i mogućnosti subvencija mera energetske sanacije

Pixabay

U toku je Javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, a potpisivanje ugovora očekuje se do 10. juna.

To su za Tanjug potvrdili iz Ministarstva rudarstva i energetike i naveli da će izabrane jedinice lokalne samouprave nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom i donošenja svojih propisa o raspodeli sredstava, raspisati dva javna poziva.

Prvi za izbor privrednih subjekata koji se bave energetskom sanacijom i nakon formiranja liste subjekata, raspisaće se poziv za građane, koji će se obraćati izabranim privrednicima za stručnu pomoć oko radova i od kojih će dobijati predračune za radove, a koje ce zatim prilagati uz prijavu na javni poziv.

Očekuje se da će se javni pozivi za građane raspisati početkom trećeg kvartala 2021. godine. Javni poziv za lokalne samouprave predstavlja pilot projekat na osnovu kojeg će Ministarstvo rudarstva i energetike dalje razvijati modele i mogućnosti subvencija mera energetske sanacije.

Pored budžetskih sredstava u narednim godinama iz Ministarstva očekuju finansijsku podršku fondova EU, kao i međunarodnih finansijskih institucija kao što su Svetska banka, Evropska investiciona banka, Banka za obnovu i razvoj, Nemačka razvojna banka KfW i sl.

Pročitajte još

Naime, prijave za jedinice lokalnih samouprava su otvorene do 21.maja 2021. godine.

Kada je reč o kriterijumima za izbor lokalnih samouprava, u javnom pozivu je navedeno njih šest, a to su spremnost za realizaciju, raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju, procenat budžeta opredeljen za realizaciju mera, zatim procenat učešća lokalne samouprave u finansiranju projekta te iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva kao i razvijenost lokalne samouprave.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti