Orbana upozorila centralna banka: Mađarska odlaže investicije za 2022.

23.12.2021

08:19

0

Mađarska vlada je odlučila da odloži planirane investicije za sledeću godinu, vredne 2,3 milijarde dolara, kako bi smanjila budžetski deficit

Orbana upozorila centralna banka: Mađarska odlaže investicije za 2022.
Tan2021-10-23_161521183_0 - Copyright TAnjug/AP Photo/Laszlo Balogh/John Thys

Nakon ponovljenih upozorenja centralne banke da rizici po ekonomiju rastu vlada premijera Viktora Orbana je odllučila da odloži investicije i ojača državne finansije.

Orbanova vlada, kojoj sledeće godine predstoji tesna izborna utakmica protiv fronta opozicionih partija, saopštila je da je ta mera potrebna da bi se budžetski deficit u 2022. spustio na 4,9 odsto bruto domaćeg proizvoda sa prvobitno ciljanog nivoa od 5,9 odsto BDP-a, prenosi Rojters.

Budžet Mađarske je u novembru zabeležio rekordni manjak od tri milijarde dolara, podstaknut povećanjem predizborne potrošnje, pri čemu poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da ujedinjena opozicija ima neznatno veću podršku od Orbanove Fides partije.

- Podsticanje mađarske privrede javnim investicijama u tolikom obimu više nije potrebno - navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, objavljenom u sredu.

Mađarska je, ipak, i dalje na putu da ostvari jedan od najvećih budžetskih deficita u Evropskoj uniji sledeće godine, budući da manjak u državnoj kasi od 4,9 posto BDP-a premašuje prosek od 3,6 procenata za 27-člani blok koji je Evropska komisija projektovala u svojim poslednjim prognozama.

Saopštenje je usledilo nakon što je mađarska vlada ranije ovog meseca objavila odluku o odlaganju javnih investicija u tekućoj godini u iznosu od još 1,07 milijardi dolara, i nakon što su obustavljeni pregovori o državnoj kupovini aerodroma u Budimpešti.

Iz vlade su naveli da će ovi potezi stvoriti fiskalni prostor za finansiranje drugih mera, kao što su poreske olakšice za domaćinstva u iznosu od dve milijarde dolara, ukidanje poreza na dohodak za preduzetnike početnike, i za pomoć penzionerima u iznosu jedne prosečne mesečne penzije sledeće godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike