Budžet stiže pred poslanike: Rekordne kapitalne investicije, čak 7,3 odsto BDP-a

22.11.2021

08:09

0

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se Predlogom budžeta za 2022. godinu koji će se sutra naći pred poslanicima nastavlja snažna borba za jačanje srpske privrede i očuvanje životnog standarda

Budžet stiže pred poslanike: Rekordne kapitalne investicije, čak 7,3 odsto BDP-a
siniša mali 20 evra evri pomoć tanjug pixabay - Copyright Tanjug/Zoran Žestić/Pixabay

U budžetu Srbije za 2022. godinu predviđene su rekordne kapitalne investicije, koje su planirane na nivou od 485,8 milijardi dinara (4,1 milijarda evra).

- To je 7,3 procenata BDP, dakle, imamo rekordna izdvajanja za kapitalne investicije. Nastavljamo, kako sa već započetim projektima, tako i sa nekim novim u oblasti izgradnje infrastrukture, zdravstva, ekologije, zaštite životne sredine, kulture - prenosi Tanjug.

Povećanje penzija i minimalca

Naveo je da je budžetom predviđeno povećanje penzija za 5,5 posto od 1. januara, kao i da će svi penzioneri početkom 2022. godine dobiti po 20.000 dinara pomoći od države.

- Predviđeno je i povećanje minimalne cene rada za 9,4 posto. A očekuje nas i povećanje zarada u javnom sektoru, u proseku za 7,3 posto, dok će povećanje plata od osam posto dobiti zaposleni u zdravstvenim ustanovama, vojsci, u socijalnoj zaštiti - rekao je on.

Mali je ocenio kao odlične vesti povećanje projekcija privrednog rasta Srbije za 2021. godinu koje su stigle od međunarodnih finansijskih institucija.

- To su odlične vesti i potvrda naših dobrih rezultata. Projekcija Ministarstva finansija iznosi sedam odsto, ali mi mislimo da ćemo sigurno rasti i više od toga - rekao je on.

Kako je naveo, u Srbiji su makroekonomska kretanja u ovoj godini su neuporedivo bolja od projektovanih.

- Veoma sam ponosan, jer smo uprkos pandemiji koronavirusa uspeli da sačuvamo radna mesta i nivo privredne aktivnosti, uz dalje privlačenje investitora, i što imamo dovoljno novca da ponovo, od januara sledeće godine povećavamo plate u javnom sektoru i penzije, kao i minimalnu zaradu - rekao je on.

Kako je naveo, to je pokazatelj da je zahvaljujući izdvajanju od oko osam milijardi evra, u okviru tri paketa pomoći privredi i građanima, ostvaren uspeh u borbi za odlične rezultate.

- Najnoviji podatak je da smo od januara do oktobra privukli više od tri milijarde i 140 miliona evra stranih direktnih investicija, ubedljivo najviše u regionu. To je 60 posto ukupnih investicija na Zapadnom Balkanu i pravi dokaz da smo lideri u regionu - rekao je on.

Kao najvažniji projekat Ministarstva finansija on je naveo e-fiskalizaciju.

– Vrlo brzo će svi videti velike koristi od uvođenja novog modela. Postojeći sistem fiskalnih kasa je zastareo i on se pokazao kao neefikasan. Novi sistem podrazumeva da je uređaj sve vreme u onlajn komunikaciji sa Poreskom upravom - objasnio je Mali.

Kako je naveo i građani će u kontroli skeniranjem QR koda na računu.

- To znači da ćemo biti značajno efikasniji u suzbijanju sive ekonomije i da ćemo konačno imati "čist račun, dugu ljubav" - rekao je Mali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike