Orban žali zbog odlaska Angele Merkel: Ulazimo u novo doba, biće potreban nadljudski trud

07.12.2021

15:33

0

Imao je samo lepe reči o njoj, iako su postojale brojne nesuglasice između njih

Orban žali zbog odlaska Angele Merkel: Ulazimo u novo doba, biće potreban nadljudski trud
AP21327504185567 - Copyright AP Photo/Laszlo Balogh

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da će obnavljanje kooperacije između evropskih vlada zahtevati „nadljudski trud" nakon što se nemačka kancelarka Angela Merkel povuče.

U kratkom eseju na temu nasleđa Angele Merkel Orban je nagovestio da bi Evropa mogla da ostane goloruka posle njenog odlaska.

- Jedno je sigurno: era dvosmislenosti, potajne politike i skretanja završila se sa Merkelovom. Rukavice su skinute i ulazimo u novo doba - napisao je Orban.

On je istakao da je Merkelova, koja posle 16 godina napušta funkciju, razumela Mađarsku, aludirajući na njeno odrastanje u Istočnoj Nemačkoj, ali da je evropska migrantska kriza 2015. dovela do „raskida" odnosa.

- Migrantska kriza je sama po sebi bila veliki test. Ona je razotkrila duboke filozofske, političke i emocionalne razlike među nama u vezi sa konceptom nacije, slobode i uloge Nemačke - napisao je Orban.

U tekstu on tvrdi da su „Nemci na drugom putu evropske civilizacije, da se kreću ka nekoj vrsti posthrišćanske i postnacionalne države“.

- Obnavljanje evropske saradnje zahtevaće nadljudske napore u eri posle Merkelove - napisao je on.

Angela Merkel; Profimedia
 

Novu nemačku koaliciju socijaldemokrata, zelenih i liberalnih slobodnih demokrata opisao je kao levičarsku vladu sa „proimigrantskom, prorodnom, federalističkom, pronemačkom evropskom agendom”.

Međutim, Orban nije uvek bio tako negativan prema Nemačkoj, koja je dosta investirala u mađarsku ekonomiju.

Nakon razgovora sa Merkelovom 2019. rekao je da „ne vidi na horizontu nijedan budući događaj koji bi mogao da poremeti nemačko-mađarske odnose“, a prošle godine izjavio je da je pokušao da ubedi Merkelovu da ne napusti svoju funkciju.

Kritičari nemačke kancelarke izrazili su zabrinutost da je veći deo vremena dok je bila na funkciji njen pristup Orbanu, koga svaki čas optužuju za podrivanje demokratskih normi i institucija u svojoj državi, bio previše blag.

Orban se postepeno udaljavao od mejnstrim desnice Evrope, napuštajući Evropsku narodnu partiju desnog centra ranije ove godine i uspostavljajući odnose sa liderima krajnje desnice, kao što su Marin le Pen, liderka francuske partije Nacionalni front, i Mateo Salvini, federalni sekretar italijanske stranke Severna liga.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike