Turska lira ponovo ponire: Sada već na minus 50

13.12.2021

08:23

0

Valuta turske ponovo je jutros naglo počela da gubi vrednost zbog neizvesnosti u vezi sa kamatnom stopom centralne banke

Turska lira ponovo ponire: Sada već na minus 50
erdogan - Copyright AP Photo/Domenico Stinellis

Turska lira izgubila je jutros sedam odsto vrednosti za samo nekoliko minuta i pala na kurs od blizu 15 lira za dolar zbog rizične ekonomske politike predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i mogućnosti da osnovna kamatna stopa bude dodatno smanjena.

Lira je nizom dnevnih gubitaka oslabila za 50 odsto u odnosu na period s kraja prošle godine. To pojačava inflaciju na velikom turskom tržištu, koje se snažno oslanja na izvoz.

Centralna banka ranije je održavala kurs na manje od 14 lira za dolar i intervenisala je prodajom dolara tri puta na tržištu deviza u prethodne dve nedelje. Jutros nije bilo intervencija.

Jedna lira trenutno vredi 14,99 dolara, što znači da je izgubila 7,3 odsto vrednosti u odnosu na petak, kada je kurs bio 13,889.

Očekuje se da će turska centralna banka ove sedmice smanjiti osnovnu kamatnu stopu na 14 odsto, kako bi jeftinim novcem podstakla privredu, iako je inflacija prošlog meseca skočila na 21,3 odsto.

Za ovakvu monetarnu politiku zalaže se predsednik Erdogan, koji je zbog toga u poslednjih nekoliko godina smenio nekoliko čelnika i viceguvernera centralne banke.

Erdogan se zalaže za rezanje kamatne stope i promoviše novi ekonomski plan u kojem su prioritet ekonomski rast, krediti, proizvodnja i izvoz, iako takvu politiku kritikuju ekonomisti i opozicioni političari.

Očekuje se da će turska centralna banka ove sedmice smanjiti referentnu kamatnu stopu za još 100 baznih poena na 14 odsto, pokazala je anketa Rojtersa sprovedena u petak, uprkos inflaciji koja je skočila prošlog meseca na 21,3 odsto.

Investitori i štediše su zabrinuti zbog nedavnog agresivnog monetarnog popuštanja, pri čemu je centralna banka srezala referentnu kamatu za 400 baznih poena od septembra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike