Nastavlja se rast - trgovina, saobraćaj, turizam i ugostiteljstvo u Srbiji oporavljaju se od krize!

23.09.2021

13:36

0

Autori Kvartalnog monitora Ekonomskog fakulteta u Beogradu korigovali su rast BDP-a Srbije u 2021. godini sa šest na 6,5 odsto

Nastavlja se rast - trgovina, saobraćaj, turizam i ugostiteljstvo u Srbiji oporavljaju se od krize!
Copyright 24sedam/Pixabay

Nastavlja se privredni oporavak Srbije i rast njenog BDP-a, i u drugom kvartalu 2021. godine iznosi 1,3 odsto u odnosu na prvi kvartal, objavljeno je u publikaciji Kvartalni monitor. Autori Kvartalnog monitora korigovali su i rast BDP-a Srbije za ovu godinu, i to sa šest na 6,5 odsto.

U svom 65. kvartalnom izveštaju, autori publikacije ističu da je nastavljen privredni oporavak u celoj Evropi, tako da su zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIE) zabeležile prosečan rast od 2,3 odsto, a zemlje EU 2,1 odsto.

Srbija premašila pretkrizni nivo

Takođe, navodi se da je u odnosu na drugi kvartal 2020. godine Srbija u drugom kvartalu ove godine ostvarila rast od 13,7 odsto, zemlje CIE 11,7, a EU 14,2 odsto.

Pročitajte još

U biltenu Kvartalni monitor, koji izdaje Ekonomski fakultet i njegova Fondacija razvoj ekonomske nauke, naglašava se da je Srbija u manjoj grupi zemalja koje su premašile pretkrizni nivo iz četvrtog kvartala 2019. godine.

Srbija u odnosu na taj period ima veći BDP za 2,3 odsto, dok su zemlje CIE ispod tog nivoa 0,2 odsto, a zemlje EU 2,3 odsto ispod BDP-a iz četvrtog kvartala 2019.

Konstatuje se da je ostvaren rast veći od očekivanog, kao i u celoj Evropi, čemu su, kako se navodi, najviše doprineli slabljenje epidemioloških mera i jačanje privatne potrošnje, dok će na privredni rast u ovoj godini, kako se ocenjuje, negativno uticati suša, znatno manje investicija i ubrzanje inflacije.

Suša će negativno uticati na privredni rast u ovoj godini; Pixabay

Fiskalni deficit znatno je manji u prvih sedam meseci od planiranog, a kamatne stope NBS i poslovnih banaka su na istorijskom minimumu, navodi se u izveštaju.

Takođe, navodi se da su kratkoročne perspektive rasta povoljne, da su prognoze rasta podizane, a da je osnovni pokretač privrednog rasta lična potrošnja koja je povećana za 4,61 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2019.

Uvoz i izvoz veći

– Sve privredne delatnosti, osim poljoprivrede, imaju snažan rast. Trgovina, saobraćaj, turizam, ugostiteljstvo i industrija oporavljaju se od krize izazvane korona virusom, dok IT sektor, telekomunikacije i komunikacijske usluge nastavljaju rast iz predkriznog vremena – navodi se u analizi Kvartnog monitora.

Ističe se da su uvoz i izvoz veći nego u vreme pre krize, ali su investicije manje, što, kako smatraju, može da ugrozi rast u narednom periodu. Industrijska proizvodnja u Srbiji pala je u drugom kvartalu za 2,8 odsto, ali je u odnosu na drugi kvartal prošle godine porasla za 15,9 odsto.

Industrija se u Srbiji, kao i u Evropi, oporavlja, ali je taj rast usporen zbog sporog oporavka auto-industrije, navodi se u analizi Kvartalnog monitora.

Zaposlenost raste u većini delatnosti, a najviše u IT sektoru; Profimedia

Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu opala je 11,1 odsto u odnosu na prethodni. Neformalna nezaposlenost pala je na 12 odsto, a do pre nekoliko godina bila je 20, podseća Kvartni monitor. Takođe, kako se navodi, registrovana zaposlenost povećana je 3,3 odsto, od čega 4,9 odsto u privatnom sektoru, a u javnom 0,5.

Zarade porasle u odnosu na 2020.

Zaposlenost raste u većini delatnosti, a najviše u IT sektoru, telekomunikacijama i medijima 11,6 odsto, u građevinarstvu 6, trgovini 4,9 i prerađivačkoj industriji 4,6 odsto.

Kako navode autori, zarade su porasle u odnosu na prošlu godinu 6,6 odsto, ali ove godine stagniraju sa svega 0,3 odsto rasta u odnosu na prošli kvartal. To je, kako se navodi, posledica inflacije koja je u avgustu dostigla 4,3 odsto i koja će, kako se očekuje i dalje rasti, kao i u celom svetu. Takođe, navodi se da zarade rastu u privatnom sektoru mnogo brže nego u javnom.

I zarade rastu… Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Spoljni deficit u drugom kvartalu iznosio je 570 miliona evra, odnosno 4,4 odsto BDP, i očekuje se njegov rast i u trećem i u četvrtom kvartalu, najviše zbog deficita spoljnotrgovinskog bilansa, jer je dinar ojačao što će uticati na cenovnu konkurentnost, navodi se u izveštaju.

Pročitajte još

I dalje je visok priliv stranih direktnih investicija, koje su u drugom kvartalu iznosile 731 milion evra, a posledica su subvencija, niskih troškova rada i obrazovane radne snage, navodi Kvartni monitor.

Spoljni dug je u avgustu dostigao 28,3 milijarde evra, što je 57,6 odsto BDP-a, ali se država u septembru zadužila za više od milijardu evra, tako da dug sada iznosi 29,5 milijardi evra, konstatuju autori Kvartalnog monitora, uz napomenu da je povoljno što BDP brže raste od duga.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike