Poslodavci hoće jeftinu struju, sindikati veći minimalac, a šta neće ni jedni ni drugi?

13.12.2021

13:51

0

Socijalno ekonomski savet (SES) održao je sastanak na kome je prihvatio Nacrt zakona o bezbednosti na radu, uputio svoje zahteve Vladi, ali i odbio da raspravlja o nekim zakonskim predlozima

Poslodavci hoće jeftinu struju, sindikati veći minimalac, a šta neće ni jedni ni drugi?
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

SES je prihvatio danas Nacrt zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, ukazao na opasnost od naglog poskupljenja struje i istakao inicijativu da se minimalac utvrđuje dva puta godišnje.

Samostalni sindikat i sindikat "Nezavisnost", Unija poslodavaca i predstavnici Vlade Srbije dali su zeleno svetlo za Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu jer je u skladu sa prihvaćenim evropskim standardima u toj oblasti.

Na inicijativu sindikata, nezavisno od donošenja zakona, biće razmatrano uvođenje nacionalnih i regionalnih koordinatora za tu oblast, kao i da u firmama sa više od 50 zaposlenih postoji obaveza formiranja odbora za bezbednost i zdravlje.

Svi se boje skupe struje

Predstavnici Unije poslodavaca Srbije (UPS) i Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS "Nezavisnost" ukazali su na bojazan od uticaja naglog poskupljenja električne energije, prvenstveno na privredu, a zatim i na zaposlene i opšti standard građana.

Nebojša Atanacković iz UPS-a izneo je očekivanje da će se zamrznute cene struje primenjivati i za one privredne subjekte kojima su ugovori o snabdevanju istekli pre uvođenja te mere.
On se složio da bi trebalo razmatrati sindikalnu inicijativu da se "minimalac" usklađuje dva puta godišnje.

Dodao je da očekuje od Vlade Srbije da se uključi kako bi parametri u kojima će privreda raditi u narednom periodu bili jasniji jer privrednici očekuju predvidljivost.

Potpredsednik SSSS Goran Milić ocenio je da je zamrzavanje cene struje dobar potez i istakao da bi u razgovoru sa nadležnim ministarstvima trebalo potražiti rešenje, da se cena električne energije postepeno povećava, a ne naglo, kao što je bilo najavljivano, odjednom više od 100 odsto.

Novi minimalac već zastareo

Milić je ocenio da je minimalna cena rada apsolutno nedovoljna za standard građana i dodao da je iznos koji će važiti od 1. januara utvrđen na osnovu parametara i cena iz aprila, koji su sada znatno povećani.

Predsednica UGS Čedanka Andrić ukazala je da je neophodno oslobađanje mase zarada u sektoru javno-komunalnih preduzeće, gde sa povećanjem minimalca uz zamrznutu masu dolazi do lepljenja koeficijenata.

Kako je navela, zbog ograničene mase zarade u 40 odsto javnih komunalnih preduzeća se doplaćuje do minimalca, a lepljenje koeficijenata dovodi do nezadovoljstva zaposlenih sa većim kvalifikacijama i njihovog odlaska.

Državna sekretarka u Ministarstvu rada Stana Božović rekla je da su pitanja socijalne i ekonomske zaštite i zaposlenih i poslodavaca, kao i države, u fokusu svakodnevnog rada ministarstava, Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Dodala je da je kriza izazvana poskupljenjem energije pogodila mnoge zemlje u svetu i Evropi, a da je Srbija uspela da obezbedi stabilnu situaciju.

Božovićeva je objasnila da je SES odložio odlučivanje o nekim zakonskim predlozima jer se insistira na tome da prilikom rasprave budu prisutni ministri, i dodala kako će te teme biti na dnevnom redu u narednom periodu.

Zakon o sezonskom angažovanju radnika danas nije razmatran.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike