Bitkoin i eterijum ponovo otišli „u nebo“: Novi rekord 68.564 dolara

09.11.2021

09:21

0

Strah od inflacije vinuo je dve najveće kriptovalute do novih rekorda

Bitkoin i eterijum ponovo otišli „u nebo“: Novi rekord 68.564 dolara
Copyright Pixabay

Bitkoin i eterijum dostigli su jutros nove rekordne vrednosti svih vremena. Strah investitora od globalne inflacije, izazvao je novi talas potražnje za „sigurnim lukama kapitala“ a to je sve više i kriptotržište.

 

Najveća kriptovaluta na svetu, bitkoin, trgovala se u Aziji na cenovnom nivou od čak 68.564 dolara po novčiću. Ova kriptovaluta je i juče rasla, skočivši za više od sedam odsto na 66.300 dolara.

Prethodni rekord bitkoina zabeležen u oktobru iznosio je 67.017 dolara, podseća CNBC.

Druga najpopularnija globalna kriptovaluta, eterijum, skočila je na nov rekordni nivo od 4.837,59 dolara. To je prvi put da je eterijum preskočio kotu 4.800.

Masovnu kupovinu bitkoina podstaklo je prošlomesečno dugo očekivano listiranje prvog američkog fonda povezanog s tom kriptovalutom. Akcije fonda „Prošers bitkoin stratedži ETF“, koji prati fjučerse bitkoina, je u ponedeljak porastao više od osam odsto.

Ovi skokovi „divova“ prati i velik rast „malih“ kriptovaluta, pa su tako „ubice eterijuma“ solana i kardano porasli 23 odsto, odnosno devet odsto u poslednjih sedam dana.

U svojoj izjavi u ponedeljak, Mikel Morč, izvršni direktor kripto hedž fonda ARK36, rekao je da je postizanje cene od 70.000 dolara za bitkoin sada „prilično sigurno“.

Neki za bitkoin imaju i mnogo veća očekivanja, pa je tako „JP Morgan“ nedavno predvideo da će cena biti 73.000 dolara ove godine, mada je ranije predviđao i 146.000 u srednjem roku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike