Stiže nam "Crni petak", ali potpuno drugačiji od prethodnih: Ove godine bi mogao da bude najskuplji do sada!

22.11.2021

15:55

0

Nakon pandemije kovida sve je manje proizvoda u radnjama i sve se više čeka na ključne porudžbine za praznike

Stiže nam "Crni petak", ali potpuno drugačiji od prethodnih: Ove godine bi mogao da bude najskuplji do sada!
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U petak (26. novembra) je dugoočekivani praznik potrošnje "Crni petak", ali kada se sagleda širi kontekst, ove godine bi se mogao odigrati drugačije nego što su potrošači navikli.

Kako nam pokazuje iskustvo, popusti na taj dan mogu ići i do 70 odsto, kako u onlajn, tako i u oflajn prodavnicama, ali bi ove šoping sezone i pored popusta, za koje se sumnja da će biti veliki, on mogao da se ispostavi kao najskuplji do sada, piše CNN.

Od pet do 25 odsto

Kako se svetska ekonomija još uvek nije izborila sa uskim grlima u lancima snabdevanja u lukama, nedostatkom radne snage u transportnoj industriji, sve je manje proizvoda u radnjama i sve se više čeka na ključne porudžbine za praznike. Samim tim, postoji manja potreba trgovaca da ove godine nude velike popuste.

Prema analizi i projekcijama kompanije Adobe, u SAD se očekuje da će se popusti kretati u proseku između pet i 25 odsto, što je otprilike pet odsto manje nego što su potrošači tamo navikli, piše Biznis Insajder.

Zastoj u svetskim lancima snabdevanja je pogurao neke od trgovaca na raniji početak rasprodaja, kao i na to da se obim i količina popusta smanji. Stručnjaci za logistiku uveliko su upozorili potrošače, da ako žele da za prazničnu kupovinu ugrabe popuste na koje su navikli, da to urade što pre.

Ne samo da će roba koja se do sada pominjala poskupeti, kao što su elektronski uređaji i tekstilna roba, već će, kako piše Blumberg, biti skuplja i ona "praznična" kao što su veštačke jelke i ukrasi.

Rafovi neće biti prazni, ali...

Kako je već bilo reči, jedan od glavnih razloga za zastoje i probleme u lancima snabdevanja je povećana potražnja usled oporavka svetske ekonomije. Samim tim, nije da će rafovi u petak biti prazni, ali definitivno će se teže dolaziti do najtraženije robe.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- To je ludilo. Imamo problema s isporukom proizvoda koji se traže, ali istovremeno zbog pandemije imamo i ozbiljni višak robe koja se ne traži iz doba pandemije - objašnjava Gerit Hajneman, stručnjak za trgovinu Visoke škole Donjeg Porajnja, piše Dojče Vele.

- Ove godine nije stvar u tome da se ostvari malo veći promet i što ranije počne sa božićnom prodajom, nego je "Crni petak" poslednja prilika mnogim trgovcima da se reše zaliha po barem donekle prihvatljivim cenama - dodaje ovaj stručnjak.

Kome to ne uspe, dodaje on, taj sledeće godine možda ide u stečaj.

Neki će i da štrajkuju

Radnici Amazona širom sveta se pripremaju za štrajk na "Crni Petak" kako bi pokušali da poprave uslove za rad i pozvali na odgovornost viši menadžer te kompanije. Radnici i aktivisti iz više od 20 zemalja u koaliciji sa više od 70 sindikata i organizacija poput Oksfama, Grin Pisa i sl.

- Pandemija je otkrila da kompanija stavlja profit ispred svojih zaposlenih, društva i čitave planete. Amazon uzima previše, a vraća premalo - stoji u saopštenju i pozivu na štrajk ovog petka, prenosi Biznis Insajder.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Protest je odgovor radnika na, kako oni tvrde, užasne uslove rada, dugo radno vreme, niske plate i kompleksan sistem ocenjivanja svakog pojedinačnog radnika. Zahtevi štrajkača su između ostalog i veće plate, veća sigurnost na radnom mestu, kao i "suspendovanje režima nadzora kojim Amazon pritiska radnike".

Poreklo "Crnog petka"

Najpoznatija i najviše puta ponovljena priča o nastanku imena "Crni Petak" se tiče prodavaca. Nakon što su čitave godine poslovali sa gubitcima ("u crvenom"), radnje bi u SAD uglavnom dan posle Dana zahvalnosti izašle u plusu ("vratile se u crno"), zato što su potrošači, kupujući za praznike, trošili basnoslovno mnogo na robu na popustu. Kako piše portal Histori, ova verzija priče je netačna.

Istina je nešto drugačija. Termin je počeo da se koristi u SAD u Filadelfiji 1950-ih godina prošlog veka. Policija je koristila taj naziv kako bi opisala horde ljudi koji bi nagrnuli dan nakon "Dana zahvalnosti" u centar Filadelfije da pogledaju ragbi utakmicu između vojske i mornarice koja se tradicionalno održava svake godine.

Kako bi morali da rade na praznik, i to još duže nego obično zbog gužvi koje bi nastajale, policajci su skovali termin "Crni Petak".

Do 1985. godine termin se raširio po čitavim SAD i prodavci su krenuli da mu pripisuju malopre navedeno pogrešno poreklo, i tako ga preokrenuli u svoju korist.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike