„Anonimno i bezbedno od krađe“: Vlasnici kriptovaluta ove godine „olakšani“ za 10 milijardi dolara

19.11.2021

09:19

0

Investitori širom sveta su ove godine izgubili više od 10 milijardi dolara vrednu imovinu koja je ukradena sa platformi tzv. decentralizovanih finansija (DeFi)

„Anonimno i bezbedno od krađe“: Vlasnici kriptovaluta ove godine „olakšani“ za 10 milijardi dolara
Copyright Pixabay/ WorldSpectrum

Decentralizovane finansijske platforme, DeFi, koje koriste blokčejn tehnologiju „reklamiraju“ se kao savremeno mesto gde se anonimno i bezbedno može obaviti neka finansijska transakcija. U teoriji to je tako jer „svaka izmena se beleži i potvrđuje na više lokacija a zapis ostaje večno“, ali u praksi to ne znači da je digitalna imovina stoposto bezbedna, pokazuje i poslednji izveštaj londonske firme „Eliptik“.

Regulisati "Divlji Zapad" ili ne

DeFi platforme se često nazivaju „Divlji Zapad“ kriptovaluta. Korisnicima često obećavaju ogromne povrate na ulaganje, pri čemu isključuju bilo kakvog posrednika za transakcije kao što su, na primer, banke. Štednja i kreditni proizvodi s visokim kamatama uobičajeni su prizor u tom prostoru, prenosi CNBC.

Kao što je za očekivati sa industrijom u povoju, kakva je i kripto sfera, DeFi platforme nisu regulisane, odnosno ne kontroliše ih država ili neki nezavisni regulator. To je ono sa čime regulatori već neko vreme pokušavaju da se izbore zbog niza hakerskih krađa i prevara, a digitalna zajednica se opire jer, suštinski, ideja i jeste da se ide „mimo države“ (i centralizovane kontrole).

Crna strana svega je da su ukupni gubici uzrokovani korišćenjem DeFi iznosili 12 milijardi dolara do sada u 2021. godini, kaže „Eliptik“, firma koja prati kretanje sredstava po digitalnim knjigovodstvenim računima o kripto transakcijama.

Od te sume, na prevare i krađe se odnosi 10,5 milijardi dolara, što je sedam puta više nego prošle godine.

- DeFi ekosistem je neverovatno uzbudljiv i izuzetno dinamičan prostor, u kojem se inovacije finansijskih usluga odvijaju brzinom svetlosti. On privlači velike količine kapitala u projekte koji nisu uvek robusni ili dobro ispitani. Kriminalni akteri su uvideli priliku da to iskoriste - kaže Tom Robinson, vodeći istraživač u kompaniji „Eliptik“.

Tokom poslednje dve godine, ukupan iznos novca deponovan na DeFi servisima je porastao sa samo 500 miliona dolara na 247 milijardi dolara.

Tome je doprineo rast cena bitkoina i drugih kriptovaluta ove godine. Eterijum, mreža koja stoji iza drugog najvećeg digitalnog novčića na svetu, smatra se kičmom mnogih DeFi aplikacija, navodi CNBC.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike