Italijani spustili „zlatnu rampu“: Ne daju svoje seme Kinezima

11.11.2021

11:28

0

Italija prvi put upotrebila EU ovlašćenja u prehrambenom sektoru i zabranila prodaju svoje semenare poznatoj kompaniji u kineskom vlasništvu

Italijani spustili „zlatnu rampu“: Ne daju svoje seme Kinezima
Copyright Foto: Pixabay/congerdesign

Italija je sprečila grupaciju „Sidženta“ (Syngenta) koja je u kineskom vlasništvu da kupi "Verisem", italijanskog proizvođača semena povrća, kazali su vladini zvaničnici.

Četiri rampe

Italija je do sada četiri puta od 2012. iskoristila veto kako bi blokirala strane interese u svojoj zemlji. Takođe, trenutno istražuju prodaju firme koja proizvodi visokotehnološke dronove za oružane snage kineskim državnim investitorima.

Kako piše Rojters, odluka je doneta na sednici vlade još 19. oktobra, ali nije javno objavljena.

Iz Rima se ovom prilikom ističe predanost premijera Marija Dragija da zaštiti ključnu italijansku imovinu od neželjenih stranih ponuda.

Do sada je tu takozvanu zlatnu moć po evropskim pravilima, Italija koristila kako bi blokirala neželjene ponude i preuzimanje kompanije koje se smatraju strateški važnim poput telekomunikacionih, bankarskih kao i iz oblasti zdravstva. Ali, ovo je prvi put da je iskoristila veto na preuzimanje poslovnog subjekta iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, prenosi „Agroklub“.

Kineska korporacija "KemČajna" (ChemChina) koja je u vlasništvu države, kupila je 2017. tadašnju švajcarsku grupu "Sidženta“ (Syngenta) za 43 milijarde dolara, dok je za kupovinu italijanskog "Verisema" ponudila oko 200 miliona evra.

Ne žele da Azija preuzme tržište semena

Očigledno je da nije problem u stranom vlasništvu, već u tome što su u pitanju – Kinezi. Italijansku kompaniju je, naime, na prodaju stavio američki investicioni fond "Pejn Švarc end Partners“ (Paine Schwartz and Partners), a na svojoj internet stranici su je predstavili kao globalnog proizvođača semena sa pogonima za preradu u Holandiji, Italiji, Francuskoj i Severnoj Americi.

Kako bi zaustavili kinesko preuzimanje, poljoprivredno udruženje „Koldireti“ zatražilo je od premijera Dragija da blokira preuzimanje, tvrdeći da bi tada strateška proizvodnja semena povrća i začinskog bilja bila premeštena u Aziju što bi narušilo globalnu ravnotežu.

Treba napomenuti da su pod "Verisemom“ i dobro poznati proizvođači semena „Franki sementi“, (Franchi), „Rojal sids“ (Royal Seeds)i i slovenačka „Semina“.

Luiđi Skordamalja, glavni direktor „Koldiretijeve“ fondacije „Filiera Italia“ rekao je za EFA Njuz da je reč o strateškom sektoru nacionalnog gazdinstva i prehrambene sigurnosti.

- Zbog toga je potrebno prepoznati inostrane pokušaje špekulacije s imovinom koja je važna za poljoprivredu, a time i za celi proizvodni lanac „Made in Italy" - zaključio je.

Portparol "Sidžente“ odbio je da britanskom Rojtersu da komentar rekavši da su to sve glasine i nagađanja. Takođe im, ni nadležna tela italijanske kompanije nisu odgovorila na upit o prodaji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agroklub

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike