Da mali lakše prodaju a kupci bezbednije kupuju: Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje

17.11.2021

11:22

0

Ministarstvo finansija je u saradnji sa kartičarima, nemačkim GIZ-om i NALED-om pokrenuo inicijativu podrške maloj privredi ali i građanima

Da mali lakše prodaju a kupci bezbednije kupuju: Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje
onlajn banka nbs - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay

Ministar finansija Siniša Mali i predstavnici Nemačke razvojne saradnje (GIZ), NALED-a, kompanija „Viza“ i „Masterkard“, potpisali su danas sporazum o saradnji kojim je zvanično pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje.

Reč je o projektu podrške malim trgovcima i institucijama da moderniziju svoje poslovanje i omoguće građanima bolji i sigurniji način plaćanja - karticom ili mobilnim telefonom, u radnjama, ugostiteljskim objektima i na šalterima širom Srbije.

Ministar Mali rekao je da je sporazum potpisan sa ciljem da se podrže mali preduzetnike, mikro i mala preduzeća u procesu digitalizacije i u procesu nabavke onih uređaja koji podržavaju bezgotovinsko plaćanje.

Do aprila sve mora biti spremno

Ministar Mali je podsetio da Ministarstvo finansija trenutno sprovodi i druge dve velike inicijative: novi sistem fiskalizacije i e-fakture.

- Kada je reč o novom sistemu fiskalizacije, pozivam sve preduzetnike, sve one koji su obveznici novog Zakona o fiskalizaciji, da u što kraćem vremenskom periodu nabave nove fiskalne uređaje - rekao je Mali.

Istakao je da se u ovom trenutku oko 40.000 preduzeća prijavilo i da je već 11.000 fiskalnih uređaja odobreno od strane Poreske uprave.

- Očekujem da će do kraja roka uvođenja novog sistema fiskalizacije, što je kraj aprila, svi obveznici biti u potpunosti spremni za tu veliku promenu - rekao je Mali.
Govoreći o e-fakturama, Mali je istakao da je i to bio jedan od zahteva privrede, dodajući da će se on sprovoditi u dve faze.

Objasnio je da do kraja godine sva javna preduzeća i korisnici javnih sredstava uvešće e-fakture, a do kraja 2022. godine i privatni sektor koji je u sistemu PDV-a.
Mali je ukazao da te dve inicijative treba da doprinesu transparentnijem, atraktivnijem, konkurentnijem poslovnom okruženju u našoj zemlji.

- I ovaj sporazum koji smo danas potpisali, s obzirom da podrazumeva do 25.000 uređaja koje će i NALED i GIZ subvencionisati za male preduzetnike, omogućiće osim proces fiskalizacije i bezgotovinsko plaćanje - rekao je Mali.

Dodao je da se to uklapa u strategiju koja je vezana u promociju bezgotovinskog plaćanja i za borbu protiv sive ekonomije.

Bezgotovinsko plaćanje je standard

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović cilj ove inicijative je da pomognemo malim privrednicima i državnim institucijama da modernizuju svoje poslovanje tako što će uvesti opciju bezgotovinskog plaćanja i građanima ponuditi izbor i bolji način plaćanja.

Dodaje da se tu misli na sve načine bezgotovinskog plaćanja - kartično, instant, promociju m-bankinga, e-komerca...

- Ono što čini okosnicu ovog programa je posebna subvencija za nabavku do 25.000 POS terminala, koji su namenjeni pre svega maloj privredi i određenim institucijama, ali onima koji do sada nisu nudili mogućnost bezgotovinskog plaćanja. Trenutno kaže da na 110.000 terminala može da se plati bezgotovinski, ali to je i dalje za 2,2 puta manje nego što je prosek EU na milion stanovnika, tako da će ovo biti doprinos i u tom smislu - rekla je Jovanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike