Za stolariju i solarne panele 230 miliona evra: Država pomaže zelenu tranziciju građana

17.11.2021

08:18

0

Ministarstvo rudarstva i energetike će u narednih pet godina subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u domaćinstvima kako bi se smanjila potrošnja energije a samo seldeće godine to je četvrt milijarde evra

Za stolariju i solarne panele 230 miliona evra: Država pomaže zelenu tranziciju građana
Copyright Pixabay

Srbija troši četiri puta više energije za isti učinak nego što je prosek u EU što znači da se veliki deo energije „baca kroz prozor“ i to mora stati, smatra ministarka Zorana Mihajloivić.

- Energetska efikasnost će nam praktično obezbediti još jedan energetski kapacitet, jer mi godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne termoelektrane. Naše procene kažu da nam treba pet godina da svako domaćinstvo u Srbiji bude energetski efikasnije, tako što će imati mogućnost da izoluje kuću ili stan, zameni prozore i postavi solarne panele. Samo za sledeću godinu obezbedićemo 230 miliona evra za ove projekte - rekla je Mihajlovićeva za „Juronjuz“.

Ona je objasnila da je država maksimalno pojednostavila proceduru za postavljanje solarnih panela.

- Prosečno domaćinstvo za kupovinu panela od pet kilovata, koji košta 4.000 evra, dobija od države 2.000 evra. Ta investicija se isplati za četiri godine, posle čega se mesečno plaća samo fiksna nadoknada. Ako na samo 10 odsto od ukupne površine krovova u Srbiji imamo panele, dobićemo instalisanu snagu kao što je ima EPS danas, to je neverovatna snaga koju ne koristimo - rekla je Mihajlovićeva.

Država obezbedila dovoljno energije i energenata

Ministarka energetike kaže i da je energetska bezbednost pitanje nacionalne bezbednosti države i da je ključna za razvoj privrede.

Ima para, potreban plan

Srbija u prethodnih 30 godina, ne računajući gasovod Balkanski tok, nije izgradila nijedan energetski kapacitet, podsetila je.

- Imamo novca, ali mora da postoji jasan plan. I o tome smo razgovarali sa predsednikom, o novim investicijama i gde ćemo ulagati u narednih 10, 15 godina kako bismo imali dovoljno energije. Imajući u vidu naše potencijale, mislim da nema potrebe da u budućnosti uvozimo niti jedan kilovat-čas struje - rekla je Mihajlović.

Mihajlović je ponovila da će Srbija imati dovoljno električne, toplotne energije i gasa za predstojeću zimsku sezonu i da cene energije i energenata za domaćinstva ostaju nepromenjene.

- Pitanje cene je neizvesno, posebno u budućem periodu, jer će se energetske krize dešavati i u narednim godinama. Očekujemo dugoročni ugovor o nabavci gasa, nadamo se desetogodišnji, o tome će razgovarati predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin. Imajući u vidu kako se kreću cene gasa, razgovori neće biti jednostavni, ali verujem da možemo da očekujemo povoljnije cene u odnosu na sve druge zemlje - navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, važno je i kako ćemo proceniti potrošnju u narednih 10 godina jer se naša privreda razvija, a hoćemo i gasne elektrane, što će biti tranziciono gorivo, jer treba polako da izlazimo iz TE i moramo da budemo jako precizni u tome koliko nam gasa treba.
Potpredsednica Vlade je rekla i da je Srbiji pored skladišta u Banatskom Dvoru potrebno još jedno podzemno skladište gasa i novi kapaciteti, pre svega u elektroenergetskom sektoru.

BONUIS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike