Rusija ne priznaje bitkoin kao sredstvo plaćanja ali razmišlja da oporezuje „rudare“

13.11.2021

08:45

0

Rudarenje kriptovaluta moglo bi da bude zvanično priznato kao poslovna aktivnost u Rusiji, prenose ruski mediji

Rusija ne priznaje bitkoin kao sredstvo plaćanja ali razmišlja da oporezuje „rudare“
Copyright Pixabay/ WorldSpectrum

Rudarenje kriptovaluta moglo bi da bude priznato kao poslovna aktivnost a time i oporezovano, informacije su lista „Izvestja“, koji se poziva na zvaničnike ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj i Ministarstva ekonomije.

Oni veruju da se ovo rudarenje dobro uklapa u definiciju poslovne aktivnosti i da bi njegovo prihvatanje - kao takve - omogućilo vlastima da regulišu ovu sferu i prikupljaju odgovarajuće poreze, prenosi „Raša tudej“.

Prema Alekseju Minaevu, zameniku direktora Odeljenja za razvoj digitalne ekonomije u Ministarstvu ekonomskog razvoja, priznanje industrije kripto rudarstva kao poslovne aktivnosti koristilo bi i državi i rudarima.

- To je oblast u kojoj država može da dobije porez a ljudi da legalizuju svoje prihode. Veliki biznis takođe postaje sve zainteresovaniji za ovo - rekao je on u okviru foruma.

Za ideju je zainteresovano i Ministarstvo energetike. Predstavnici kažu da bi regulacija kripto rudarenja trebalo da podrazumeva registraciju u fazi priključenja na elektroenergetski sistem, jer je opterećenje mreže veoma različito za potrošnju u domaćinstvu i za rudarstvo.

Međutim, ima i drugačijih mišljenja. Ruska centralna banka ne podržava tu inicijativu, upozoravajući na rizik prometa kriptovaluta u Rusiji.

Rusija ne zabranjuje rudarenje, ali je njegovo regulisanje za sada prilično nejasno. Zakon o digitalnoj finansijskoj imovini (DFA), koji je stupio na snagu u januaru ove godine, ne pominje pojam "rudarenje", već samo definiciju "izdavanja digitalne valute".

Zakon definiše kriptovalutu kao vlasništvo i omogućava građanima Rusije da obavljaju transakcije sa kripto tokenima, ali ne i da ih koriste kao sredstvo plaćanja. Takođe su obavezni da plaćaju poreze za kriptovalute.

Rudari, s druge strane, se ne pominju i samim tim nemaju pravni status.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Russia Today

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike