Digitalne valute postaju glavobolja: EU sprema zabranu anonimnosti i zatvara kriptomenjačnice

22.07.2021

09:58 >> 09:59

0

Evropljani su zabrinuti zbog otvorene mogućnosti korišćenja kriptovalute za pranje novaca i finansiranje terorizma a i sama bezbedna blokčejn tehnologija po

Digitalne valute postaju glavobolja: EU sprema zabranu anonimnosti i zatvara kriptomenjačnice
Copyright Foto:Pixabay/WorldSpectrum

Jedna od osnovnih osobina kriptovaluta, i za neke odlučujuća prednost, anonimnost vlasnika i transakcije na velikom je udaru regulatora u EU a ni u SAD se više tako blagonaklono ne gleda na digitalne valute i blokčejn tehnologiju.

Evropska unija će pokušati da zabrani anonimne transakcije kriptovalutama kao deo šireg plana borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, prenosi „Blumberg“.

Plan Evropske komisije je da se uvede supervizija finansijskih transakcija, uključujući i novo telo EU sa 250 ljudi koji bi nadgledali rizične finansijske institucije. Zabranjene bi bile i transakcije u gotovini iznad iznosa od 10.000 evra.

Evropljani smatraju da bi za bitkoin i druge digitalne valute trebalo da važe ista pravila kao za transfere klasičnih banaka.

– Pranje novca predstavlja jasnu pretnju za građane, demokratske institucije i finansijski sistem – rekla je na konferenciji za štampu komesar za finansijske service Mejrid Mekginis.

Ovaj deo sa zabranom privatnih digitalnih novčanika i kontrolom bitkoina bi mogao da potraje jer proces mora da prođe odobrenje Evropskog parlamenta i Veća Evrope, što je dug proces. U međuvremenu, pretnja u stvarnom svetu je prava, čak i po privredu, pokazuju izveštaji sa berzanskog tržišta.

Lažne akcije „Tesle“, „Epla“…

Blokčejn tehnologija od pojavljivanja se „reklamira“ kao bezbedan sistem u kome se sve beleži ali koji je decentralizovan i time manje podložan sigurnosnim pretnjama svake vrste.

Međutim, upravo to se sada dešava i ugrožene su velike kompanije čijim lažnim akcijama je počela trgovina prek blokčejna. Napravljene su sintetičke akcije „Tesle“, „Epla“, “Amazona“ i drugih velikih kompanija, bez ikakve prave veze sa njihovim izdavaocima i investitorima.

Preko digitalnih tokena i programa koji dozvoljavaju trgovinu njima, „prate“ se vrednosti pravih akcija i trguje bez realne kupovine deonica i obveznica na regularnim berzama.

Zasad, obim takve trgovine je tek delić onoga na berzama. Token koji je ogledalo akcije „Epla“ ima tržišnu vrednost od 34 miliona dolara a prave akcije vrede ukupno 2,3 miliona miliona dolara. Ali za kripto entuzijaste potencijal je ogroman.

A za razliku od brokera čiji rad regulišu hiljade stranica dokumenata i pravila u svakoj zemlji, ovde je sve „slobodno“.

Pročitajte još:

– Pošto se ovi sintetički proizvodi ne nalaze na nacionalnim berzama, misim da bi Berzanska komisija trebalo da se pozabavi time – kaže Džozef Saluci, šef trgovine akcijama u „Temis trejdingu“ i jedan od svedoka pred Kongresom SAD povodom ove teme, piše “Blumberg”.

Nemci su već pokrenuli „bezbednosni sistem“, jer je „Binans“, najveća svetska kripto-menjačnica ponudila tokene vezane za popularne američke akcije koji su „podržani“ pravim vrednosnim papirima. „Binans“ je možda prekršio berzanska pravila ponudom tokena „Tesle“ i još nekoliko kompanija. Zbog toga je Italija i zabranila rad ove firme.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bloomberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike