Voziće samo četiri sata: Brzu prugu dobija i pravac Beč – Prag - Berlin

19.05.2021

07:48 >> 09:37

0

Austrija, Češka i Nemačka potpisale su sporazum o povezivanju Beča, Praga i Berlina brzim prugama

Voziće samo četiri sata: Brzu prugu dobija i pravac Beč – Prag - Berlin
Copyright Pixabay

Na brzoj pruzi koju će graditi Nemačka, Austrija i Češka, vreme putovanja od Beča do Berlina, kako je planirano, treba da se smanji sa skoro devet na oko četiri sata.

Ministarka za zaštitu klime u vladi Austrije Leonore Gevesler ističe da je ovaj projekat dokaz da železnica predstavlja budućnost u Evropi u vezi putovanja na kratkim i srednjim distancama.

Očekuje se da će izgradnja brze pruge od Beča, preko Praga do Berlina biti završena do sredine 2030-tih godina, a posebno izazovan zadatak je tunel kroz Ercgebirge.

Železnička veza između Dresdena i Praga treba da postane deo evropske mreže novih železničkih veza, na kojoj će saobraćati i noćni vozovi.

Brza pruga između Berlina i Dresdena trebalo bi da bude završena već 2025.godine.

U Austriji projekat brze pruge prema Berlinu se sprovodi pod imenom “Via Vindobona”. Samo mali deo brze pruge od Beča do Berlina ide kroz Austriju.

Pročitajte još:

Inače planirano je da se od Beča, preko Brna, do Praga putuje, umesto aktuelno četiri, svega dva sata, a do Berlina ukupno četiri sata i pet minuta.

Brza pruga se uklapa u planove Evropske komisija, čija strategia je da smanji emisiju štetnih gasova u saobraćaju do 2050. godine za 90 odsto.

Za to je potrebno da se udvostruči brza pruga u Evropi, a i da transport tereta prugom poraste za 50 odsto do 2030.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike