Brza pruga Beograd – Stara Pazova: Tri nadvožnjaka samo što nisu gotova

10.08.2021

08:18 >> 10:10

0

U okviru pruge za velike brzine na deonici između Beograda i Stare Pazove u toku su radovi na izgradnji drumskih nadvožnjaka u Zemun Polju, Novoj Pazovi i Sta

Brza pruga Beograd – Stara Pazova: Tri nadvožnjaka samo što nisu gotova
ilustracija - Copyright Pixabay

Tri nova nadvožnjaka na brzoj pruzi trebalo bi da budu završena u oktobru. To je u skladu sa planom da čitava brza pruga između Beograda i Novog Sada građevinski bude završena do kraja 2021. godine, kažu u Infrastrukturi železnice Srbije.

Kada ova tri nova nadvožnjaka budu izgrađena, zameniće funkciju dosadašnjih putnih prelaza na ovim lokacijama, jer na pruzi za velike brzine neće biti ukrštanja koloseka i puta u nivou.

Na taj način, bezbednost železničkog i drumskog saobraćaja na trasi pruge za velike brzine biće podignuta na najviši nivo.

Radove na izgradnji tri nova nadvožnjaka izvodi konzorcijum kineskih kompanija „Čajna relvej internešenel“ i „Čajna komunikejšen konstrakšen kompani“ , koji gradi brzu prugu na čitavoj deonici Beograd Centar – Stara Pazova. Pored kineskih kompanija, na realizaciji ovog posla angažovane su i domaće firme.

Pored izgradnje samih nadvožnjaka preko brze pruge, projektom je predviđena i izgradnja pristupnih saobraćajnica.

Na sve tri lokacije za izvođače radova veliki problem predstavljalo je izmeštanje podzemnih elektro i vodovodnih instalacija, posebno onih kojih nije bilo u mapama instalacija, pa samim tim ni u projektima.

Najduži 323 metra

Novi nadvožnjak u Zemun Polju je armirano-betonski, dugačak 300 metara, visok 10 i širok oko 18 metara. Ima dve kolovozne trake, svaka širine po 6,5 metara, kao i sa obe strane pešačko-bicilističke staze široke po jedan i po metar.

Nadvožnjak u Novoj Pazovi nalazi se na samom ulasku u železničku stanicu. Dugačak je 250 metara, a visok i širok po 10 metara. Ima osam raspona, od kojih je najveći dug 32,5 metra.

I ovaj nadvožnjak imaće dve saobraćajne trake i pešačko-biciklističke staze.

Radovi na izgradnji novog nadvožnjaka u Staroj Pazovi počeli su u februaru 2020. godine.

Pročitajte još:

Dužina nadvožnjaka u Staroj Pazovi biće 323 metara, sa devet raspona, a najduži će biti glavni raspon dug 41 metar preko same pruge, kao najteži segment ovog objekta. Nadvožnjak će biti visok 7,4 metara, a širok 11,4 metara.

Za izgradnju ovog nadvožnjaka karakterističnoj je još i da se železnički saobraćaj nesmetano odvija, a da se radovi odvijaju samo sa leve i desne strane pruge i da radnim mašinama nije omogućen sam prelazak preko pruge.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike