Da li i za strane onlajn banke važe ista pravila: Pod kojim uslovima banke "na daljinu" mogu da posluju u Srbiji?

22.10.2021

18:15

0

Nemačka onlajn banka N26 nedavno je najavila širenje na istok Evrope i otvaranje kancelarije u Beogradu

Da li i za strane onlajn banke važe ista pravila: Pod kojim uslovima banke "na daljinu" mogu da posluju u Srbiji?
onlajn banka nbs - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay

Narodnoj banci Srbije do sada nije podnet zahtev nemačke onlajn banke N26 za davanje preliminarnog odobrenja za osnivanje banke u Republici Srbiji, niti za davanje saglasnosti za otvaranje predstavništva strane banke, kažu za 24sedam u NBS.

Naime, portal TechCrunch nedavno je objavio, što su preneli i domaći mediji, da nemačka onlajn banka N26 planira ekspanziju na istok Evrope, a deo tog plana je i otvaranje kancelarije u Beogradu.

Usluge N26 koristi sedam miliona ljudi

Širenje na istok Evrope predviđeno je 2022. godine. Kako se navodi, ova nemačka kompanija u proširenje poslovanja na istok Evrope namerava da uloži dodatnih 900 miliona dolara.

Inače, usluge nemačke onlajn banke N26 aktuelno koristi sedam miliona ljudi u 25 zemalja. Ova banka nudi onlajn bankarske usluge, kao što su bankovni računi i debitne kartice kojima se upravlja pomoću mobilne aplikacije.

Zasada nemačka banka nije podnela zahtev da posluje na srpskom tržištu, što naravno ne znači da to neće uraditi. Ipak, postavlja se pitanje na koji način je na našem tržištu regulisan rad onlajn banaka, i da li i za takvo, "daljinsko“ poslovanje važe ista pravila kao za "klasično“ bankarstvo.

- S tim u vezi, navodimo da se, u skladu sa odredbama Zakona o bankama, niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom, a da je banka akcionarsko društvo sa sedištem u Srbiji koja ima dozvolu za rad NBS i obavlja depozitne poslove i kreditne poslove, a može obavljati i druge poslove u skladu sa ovim zakonom – objašnjavaju u NBS.

Kako dodaju, to se odnosi na devizne, devizno-valutne i menjačke poslove, poslove platnog prometa, izdavanje platnih kartica, poslove s hartijama od vrednosti, brokersko-dilerske poslove, izdavanje garancija i drugih oblika jemstva, kao i na kupovinu, prodaju i naplatu potraživanja, poslove zastupanja u osiguranju i druge poslove čija je priroda srodna ili povezana s navedenim poslovima.

Za sve se pita Narodna banka Srbije...

Kada se radi o "onlajn bankarstvu“, u NBS naglašavaju da taj posao može obavljati samo banka koja ima dozvolu za rad Narodne banke Srbije i koja je pod njenim nadzorom, i da je on u skladu sa Zakonom o bankama i drugim zakonima po kojima je NBS nadležna da obavlja nadzor nad poslovanjem banaka.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Dodatno, u skladu sa Zakonom o platnim uslugama, pored banaka, platne usluge, koje, između ostalog, obuhvataju i usluge prenosa novčanih sredstava s platnog računa, odnosno na platni račun, i elektronski, kao i usluge izdavanja i prihvatanja platnih instrumenata, mogu da pružaju i platne institucije i institucije elektronskog novca ako posluju kao pravno lice sa sedištem u Srbiji koje ima dozvolu NBS za pružanje platnih usluga – kažu za 24sedam u NBS.

U centralnoj banci navode i da je predstavništvo strane banke u Srbiji organizacioni deo te strane banke u našoj zemlji bez statusa pravnog lica, što znači da ne obavlja poslove koje može obavljati banka već poslove istraživanja tržišta, i predstavlja stranu banku čiji je deo, a za njegovo otvaranje potrebna je saglasnost NBS.

Stroge kazne i rizik za građane

- Inače, Zakonom o bankama zaprećena je kazna zatvora za sve one koji se bez dozvole za rad NBS bave primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica ili ukoliko u svom poslovnom imenu imaju, odnosno u obavljanju svoje delatnosti upotrebljavaju, odnosno koriste reč "banka“ ili izvedenicu od te reči – upozoravaju u NBS.

Profimedia
Pažljivo prilikom odabira banke "na daljinu"

Oni posebno skreću pažnju na to da bi svako korišćenje usluga institucija koje nemaju odobrenje NBS za pružanje tih usluga i čiju kontrolu ne obavlja NBS bilo u suprotnosti sa propisima koji važe u Republici Srbiji, te korisnicima tih usluga ne bi bila pružena adekvatna zaštita u skladu sa propisima NBS.

- U tom smislu NBS uvek moli građane da ne prihvataju ponude za korišćenje usluga ovakvih institucija, ukoliko se one pojave na bankarskom tržištu, s obzirom na to da postoji znatan rizik da građani budu oštećeni – zaključuju u centralnoj banci.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: S. Gavrić

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike